• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Változás a fővárosi patkányirtásban, már ha...

Lapszemle 2018.07.21 Forrás: magyaridok.hu
Változás a fővárosi patkányirtásban, már ha...

Már ha a Közbeszerzési Döntőbizottság nem határoz másképp, a Bábolna Bio Kártevőirtó Kft. ugyanis megtámadta a döntést.

Magyar Idők értesülése szerint több hónapig tartott ugyan, de végül a közelmúltban lezárult a főváros patkánymentes állapotának fenntartására kiírt közbeszerzési eljárás. A nyertesnek hirdetett RNBH Konzorciummal a Fővárosi Önkormányzat már meg is kötötte a szerződést, amelynek alapján 2022-ig a konzorciumot alkotó négy társaság végezheti a patkánymentesítést Budapest területén.

Már ha a Közbeszerzési Döntőbizottság nem határoz másképp, a Bábolna Bio Kártevőirtó Kft. ugyanis megtámadta a döntést. Ez az a cég, amelyik – jogelődjeivel együtt – 1971 óta irtotta a patkányokat a fővároshoz tartozó 525 négyzetkilométeren, azon belül több mint 220 ezer objektumban, illetve az azokhoz tartozó csatornahálózatban.

A rendszeres és szisztematikus munkának köszönhető, hogy míg a 1960-as évek végén legalább kétmillió patkány szaladgált Budapest területén, a főváros immár hosszú évek óta patkánymentesnek tekinthető. Ez pedig különös jelentőséggel bír annak tükrében, hogy a betegségek terjesztése miatt a patkányok komoly közegészségügyi veszélyt jelentenek. Ez utóbbi okán, no meg mert ezek a rágcsálók rendkívül gyorsan szaporodnak, „halasztást nem tűrő, kiemelkedően fontos közérdekre” hivatkozva a Közbeszerzési Döntőbizottság engedélyezte, hogy a főváros szerződést kössön a nyertes konzorciummal, miután június végén lejárt a főpolgármesteri hivatal Bábolna Bióval kötött szerződése.

A tenderen vesztes cégnél érdeklődésünkre azt mondták, nem tudnak arról, hogy július elseje óta bárki is végzett volna ingyenes patkánymentesítést a fővárosban, a rágcsálókkal kapcsolatos bejelentések továbbra is hozzájuk érkeznek, ám ezekre érdemben már nem reagálhatnak.

A döntőbizottság július 18-i határozatából az is kiderül, hogy a szerződés lejártát követően, a szolgáltatás ellátatlansága miatt, már több mint 430 bejelentés érkezett a Fővárosi Önkormányzathoz. Ez másfélszerese a korábbi irtási időszakban beérkezett panaszok számának, a főváros járványügyi osztályának tájékoztatása szerint pedig „az elmúlt napokban a helyzet kezd tarthatatlanná válni”.

A Fővárosi Önkormányzat kommunikációs igazgatóságánál ugyanakkor jelezték: július 19-től már újra van gazdája a patkányirtásnak. Az RNBH Konzorcium a lakossági bejelentéseket a 06/70-364-6531 telefonszámon és a patkanyirtas@gmail.com címen fogadja. A lap korábbi riportja a patkányhelyzetről itt olvasható

 

Legolvasottabb cikkeink