• nátha
  • A tüdőgyógyász szerint a náthának is lehetnek szövődményei

   A tüdőgyógyász szerint a náthának is lehetnek szövődményei

  • Immunerősítést már nyár végén érdemes elkezdeni

   Immunerősítést már nyár végén érdemes elkezdeni

  • Itt az ősz, már támadnak a vírusok

   Itt az ősz, már támadnak a vírusok

 • melanóma
  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

  • A betegségről a melanoma világnapján

   A betegségről a melanoma világnapján

  • Melanoma: Fedezze fel időben az árulkodó jeleket!

   Melanoma: Fedezze fel időben az árulkodó jeleket!

 • egynapos sebészet
  • Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

   Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

  • Profilbővítést tervez a sikeres egynapos sebészet

   Profilbővítést tervez a sikeres egynapos sebészet

  • Megtriplázható az egynapos műtétek száma hazánkban

   Megtriplázható az egynapos műtétek száma hazánkban

Van, ahol gondok vannak az e-személyivel a patikában

Lapszemle 2019.03.11 Forrás: penzcentrum.hu
Van, ahol gondok vannak az e-személyivel a patikában

Elektronikus személyi igazolvánnyal csak elektronikus vényeket lehet kiváltani a gyógyszertárakban.

Már több mint 4 millió e-személyi van forgalomban, így az ilyen okmánnyal rendelkező betegek elvileg az ország bármely patikájában ki tudják váltani az eReceptjeiket. A pénzcentrum.hu megkérdezte Dr. Marjai Tamást, a Hálózatban Működő Gyógyszertárak Szövetsége szakmai igazgatóját a gyógyszerészek tapasztalatairól: Mennyire népszerű a betegek körében ez az új gyógyszerkiváltási mód?

Az általános tapasztalat az, hogy a betegek csak elvétve váltják ki ezzel a módszerrel a vényeiket. Annak ellenére, hogy sokan rendelkeznek már e-személyi igazolvánnyal, kevesen használják is azt aktívan. Ennek legfőbb oka valószínűleg az, hogy kevesen jegyzik meg a kártyához tartozó 6 jegyű PIN kódot - mondta el a szakmai igazgató.

A lap megkérdezte a patikákban dolgozó gyógyszerészeket is a témáról és a válaszaik ezzel egybehangzóak voltak. Volt, aki egy év alatt egy ilyen esettel sem találkozott, mások is csak 1-2 eKiváltással évente. Ha jár is a patikába olyan beteg, aki rendszeresen így váltja ki a gyógyszereit, számuk elenyésző.

A név nélkül nyilatkozó gyógyszerészek is azt tapasztalták, ha fel is merül a betegekben a lehetőség, a leggyakoribb probléma, hogy nem tudják a személyihez tartozó PIN-kódot. Enélkül viszont a patikus nem fér hozzá a kártyán tárolt adatokhoz, és nem adhatja ki a vényköteles gyógyszert. Találkoztak olyan beteggel is, aki azért próbálkozott hiába, mert nem is tartozott PIN-kód a frissen elkészült OkosOkmányához:

Az okmányirodában nem javasolták neki, hogy csináltassa meg a kódot, mondván fölösleges, mert sehol sem tudják leolvasni.

A rendszer indulásakor még a betegek is csak ismerkedtek az új lehetőségekkel, így a gyógyszertárakra nem nehezedett nyomás az e-személyi használatával kapcsolatban. Az EESZT és az e-recept bevezetése sokkal nagyobb kihívás elé állította a gyógyszertárakat - mondta el  Dr. Marjai Tamás.

Az e-személyi igazolvány előnye, hogy nem kell több azonosító kártyát magunknál hordani. Ez hosszú távon mindenképpen előnyös lesz, azonban jelenleg még nem sokan használják ki az e-személyiben rejlő lehetőségeket - közölte a szakmai igazgató.

Legolvasottabb cikkeink