• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

   Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

  • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

   A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

   Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

 • egynapos sebészet
  • Egynapos sebészeti egység épült 2,7 milliárd forintból Kecskeméten

   Egynapos sebészeti egység épült 2,7 milliárd forintból Kecskeméten

  • "Sokkal több beteget tudunk ellátni az egynapos sebészet során"

  • Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

Van, aki nem tudja, egy évig még kötelező a papírrecept

Lapszemle 2019.01.09 Forrás: delmagyar.hu
Van, aki nem tudja, egy évig még kötelező a papírrecept

A jogszabály-változtatásra azért volt szükség, mert a vényíró orvosok egy része még mindig nem használja az e-recept felírási lehetőségét.

Csongrád megye - A tervekkel ellentétben mégsem szűnt meg tavaly decemberben a papírrecept, egy évig még kötelező kiadniuk a háziorvosoknak. A jogszabály-változásról azonban nem minden orvos értesült, ez pedig gondot okozhat azoknak, akik helyett más váltaná ki a gyógyszereket - írja a delmagyar.hu.

Január elsejével eredetileg megszűnt volna a nyomtatott vény, az e-recept bevezetésének ugyanis éppen az volt a célja, hogy kiváltsa a papíralapú gyógyszerfelírást. Csakhogy tavaly év végén módosították a jogszabályt, így 2019-ben még kötelező felírási igazolást vagy receptet is a beteg kezébe adni.

...

– Igazából ez a probléma eddig is fennállt. Heti rendszerességgel fordul elő, hogy recept nélkül szeretnének a hozzátartozók gyógyszert kiváltani – mondta el Gyurisné Török Éva, a szegedi Kígyó Gyógyszertár vezetője, aki éppen ezért nem tapasztalja, hogy az év végi jogszabályváltozás miatt maradnának többen ellátatlanul. Hozzátette: nem is lenne jó, ha bármiféle hivatalos igazolás nélkül kiadhatók lehetnének a gyógyszerek, hiszen a patikus akkor nem tudná ellenőrizni, valóban annak a betegnek viszik-e, akinek azt az orvos felírta. – Hogy ezt a problémát 2019. december 31. után hogyan hidalják majd át, azt nem tudom. Valószínűleg meghatalmazást kell majd írnia a betegnek – jegyezte meg.

Szilárd András, a Háziorvosok Csongrád Megyei Egyesületének elnöke szintén nem érzi problémának, hogy a munkájukat érintő jogszabály-változásra mindössze öt munkanapnyi idejük volt felkészülni. – Bár külön értesítést valóban nem kaptunk erről, azért lehetett tudni a módosításról. A szabályok nem ismerete pedig nem mentesít senkit – fogalmazott. Az egészre egyébként azért volt szükség, mert egy évvel a bevezetése után a vényíró orvosok egy része még mindig nem használja az e-recept felírási lehetőségét. Hogy Csongrád megyében hány ilyen orvos lehet, azt Szilárd András nem tudta megmondani, de úgy fogalmazott, nem lehetnek túl sokan.

További részletek a cikkben.

Legolvasottabb cikkeink