• nátha
  • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

   A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

  • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

   Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

   Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

 • melanóma
  • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

   Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

  • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

   A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

   Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

 • egynapos sebészet
  • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

  • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

   Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

  • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

   Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Van, aki nem tudja, egy évig még kötelező a papírrecept

Lapszemle 2019.01.09 Forrás: delmagyar.hu
Van, aki nem tudja, egy évig még kötelező a papírrecept

A jogszabály-változtatásra azért volt szükség, mert a vényíró orvosok egy része még mindig nem használja az e-recept felírási lehetőségét.

Csongrád megye - A tervekkel ellentétben mégsem szűnt meg tavaly decemberben a papírrecept, egy évig még kötelező kiadniuk a háziorvosoknak. A jogszabály-változásról azonban nem minden orvos értesült, ez pedig gondot okozhat azoknak, akik helyett más váltaná ki a gyógyszereket - írja a delmagyar.hu.

Január elsejével eredetileg megszűnt volna a nyomtatott vény, az e-recept bevezetésének ugyanis éppen az volt a célja, hogy kiváltsa a papíralapú gyógyszerfelírást. Csakhogy tavaly év végén módosították a jogszabályt, így 2019-ben még kötelező felírási igazolást vagy receptet is a beteg kezébe adni.

...

– Igazából ez a probléma eddig is fennállt. Heti rendszerességgel fordul elő, hogy recept nélkül szeretnének a hozzátartozók gyógyszert kiváltani – mondta el Gyurisné Török Éva, a szegedi Kígyó Gyógyszertár vezetője, aki éppen ezért nem tapasztalja, hogy az év végi jogszabályváltozás miatt maradnának többen ellátatlanul. Hozzátette: nem is lenne jó, ha bármiféle hivatalos igazolás nélkül kiadhatók lehetnének a gyógyszerek, hiszen a patikus akkor nem tudná ellenőrizni, valóban annak a betegnek viszik-e, akinek azt az orvos felírta. – Hogy ezt a problémát 2019. december 31. után hogyan hidalják majd át, azt nem tudom. Valószínűleg meghatalmazást kell majd írnia a betegnek – jegyezte meg.

Szilárd András, a Háziorvosok Csongrád Megyei Egyesületének elnöke szintén nem érzi problémának, hogy a munkájukat érintő jogszabály-változásra mindössze öt munkanapnyi idejük volt felkészülni. – Bár külön értesítést valóban nem kaptunk erről, azért lehetett tudni a módosításról. A szabályok nem ismerete pedig nem mentesít senkit – fogalmazott. Az egészre egyébként azért volt szükség, mert egy évvel a bevezetése után a vényíró orvosok egy része még mindig nem használja az e-recept felírási lehetőségét. Hogy Csongrád megyében hány ilyen orvos lehet, azt Szilárd András nem tudta megmondani, de úgy fogalmazott, nem lehetnek túl sokan.

További részletek a cikkben.

Legolvasottabb cikkeink