• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Van, aki veszít a béremeléssel az egészségügyben!

Lapszemle Forrás: medicalonline.hu

A fiatal szakorvosok között is szép számmal akadnak, akik kevesebb pénzt kapnak októbertől.

Miközben az orvosokat érintő béremelésből kimaradtak az alapellátásban közalkalmazotti jogviszonyban dolgozó orvosok – főállású iskola- és ifjúsági orvosok, a gyermek- és iskolai fogászok, valamint a foglalkoztatás-egészségügyi és sportorvosok – a fiatal szakorvosok között is szép számmal akadnak, akik kevesebb pénzt kapnak októbertől – tudta meg a MedicalOnline Máté-Horváth Nórától, a Rezidensek és Szakorvosok Szakszervezetének (ReSzaSz) alelnökétől.

Az érdekvédő megerősítette azt az értesülést is, hogy a szakorvosi bértábla egyelőre nem vonatkozik azokra az egyetemi szakemberekre sem, akiket oktatói státuszban foglalkoztatnak az egészségügyben.

– A ReSzaSz-nál többen is jelezték, hogy a kórházakban arról tájékoztatják őket, hogy a kormány augusztus közepétől megszüntette a fiatal szakorvosok támogatási programját, ami valóban azt jelenti, hogy ezeknek a szakorvosoknak nagyságrendileg bruttó ötvenezer forinttal kevesebb érkezik a számlájukra fizetésként október 1-jétől – mondja Máté-Horváth Nóra. – A vonatkozó kormányrendelet értelmében a béremelés első lépcsőjével megszűnik az FSZTP, így az a munkavállaló, aki részesül béremelésben, nem részesülhet FSZTP-ben. Így aki eddig 151 000 Ft bruttó támogatást vitt haza havonta, most 107 000 Ft bruttó béremelést kap. Az ugyan igaz, hogy októbertől a mozgóbéreket már az emelt alapbérből számítják, így kellő mennyiségű ügyelettel elérhető, hogy ez a bruttó 44 ezer forint különbség eltűnjön, csakhogy ez esetleges.

Az eddiginél kevesebb pénzre számíthatnak azok a szakorvosok is, akik Markusovszky-ösztöndíjban és 50 százalékos hiányszakma-pótlékban részesültek a szakképzésük ideje alatt. Ez a generáció jellemzően idén szerez szakvizsgát, és egyszerre esik el a Markusovszky-ösztöndíjtól és a hiányszakma-pótlék folyósításától, ezt a problémát eddig már több mint ötvenen jelezték a szakszervezetnél. A ReSzaSz számításai szerint a két összeg együttesen már biztosan több, mint a béremelés első lépcsőjének nettó összege.

A vonatkozó kormányrendelet értelmében az intézmények nem jogosultak a bérkiegészítés és a támogatás között választani, ha a szolgáltató bérkiegészítésre jogosult fiatal szakorvost foglalkoztat, akkor csakis bérkiegészítést igényelhet. A teljes cikk a többiekkel

Nap közbeni reakció a cikkre - ezt mondta az államtitkár