• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Van még mit javítani egészségi állapotunkon

Lapszemle Forrás: Új Néplap

A várható élettartam megyei átlaga az országoshoz képest még rosszabb.

Bár az egészségügyi intézmények, az önkormányzatok, a szakemberek, a civil szervezetek mindent megtesznek, hogy javuljon a Jász-Nagykun-Szolnok megyében élők egészségi állapota, sajnos nem túl jó a helyzet - hangzott el a megyei kormányhivatal népegészségügyi szakigazgatási szerve és az Egészségfejlesztési Szövetség ülésén.

Megnyitójában dr. Lengyel Györgyi kormánymegbízott hangsúlyozta, az Egészségfejlesztési Szövetség létrehozásával az volt többek között a cél, hogy felhívják az emberek ügyeimét az egészségtudatos életre. - Nem könnyű az életmódváltás, de meg kell próbálni. Ebben a törvényhozásnak is nagy szerepe van, amire példaként említhető az elfogadott dohányzásszigorítási törvény, illetve a „hamburgeradó" tervezett bevezetése - mondta dr. Lengyel Györgyi.


Hozzátette: nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy az egészségnevelést már gyerekkorban el kell kezdeni. Dr. Sinkó-Káli Róbert megyei tiszti főorvos  a megye lakosságának egészségi állapotáról szólt. Elgondolkodtató, hogy hazánkban a férfiak átlagos várható élettartama nyolc évvel rövidebb az uniós átlagnál, és még a nők is 5,5 éves mínuszban vannak - jelezte. A megyei átlag pedig az országoshoz képest még rosszabb. A cél éppen ezért a várható élettartam, s ezen belül is az egészségben eltöltött évek növelése.

Ehhez kapcsolódik, hogy egyre csökken az élve születések száma, és sokat romlott a csecsemő-halálozási mutató. - Az aktív korú férfiak egészségi állapota lényegesen rosszabb, mint a nőké — mondta a szakember. - Folyamatosan meghaladja az országos átlagot az összhalálozás a megyében. Ebben a legnagyobb szerepet a szív-érrendszeri betegségek, a daganatos megbetegedések, a külső okok (sérülések, balesetek) és az önártalom (öngyilkosság) játsszák. Sajnos tüdőrákban és az öngyilkosságban is magasan meghaladjuk az országos szintet.

Dr. Sinkó-Káli Róbert kiemelte: a diabetológusok már azt mondják, hogy gyakorlatilag mindenki cukorbeteg lesz, csak maximum nem éri meg, ugyanis rendkívül magas az ezer főre eső új megbetegedések száma mind a férfiaknál, mind nőknél.