• nátha
  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

 • melanóma
  • Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

   Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

  • Melanoma: Jobb az esélye annak, aki nem egyedülálló

   Melanoma: Jobb az esélye annak, aki nem egyedülálló

  • Friss kutatás: Több nő jár bőrgyógyászati szűrésre

   Friss kutatás: Több nő jár bőrgyógyászati szűrésre

 • egynapos sebészet
  • Bővítéssel orvosolják a helyhiányt Budaörsön

   Bővítéssel orvosolják a helyhiányt Budaörsön

  • Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

   Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

  • Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

   Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

Vannak betegek, akiknek csak a harmadik oltás segíthet

Lapszemle 2021.07.28 Forrás: InfoStart
Vannak betegek, akiknek csak a harmadik oltás segíthet

Veszélyben a nagy dózisú szteroiddal kezelt betegek, a HIV-fertőzöttek, a szervátültetettek és a daganatos betegek.

Az immunhiányos állapotú emberek az elmúlt másfél évben nagy veszélynek voltak kitéve a koronavírus által, és sokuk számára az oltás elérhetősége sem változtatott a helyzeten. Az amerikai járványügyi intézet, a CDC szakértőcsoportja ezért támogatja, hogy harmadik oltást kérjenek a magasabb szintű védelem kialakítása érdekében - írja az infostart.hu.

Formális ajánlást nem fogalmazott meg a tanácsadó testület, mivel úgy vélik, még több adatra van szükség annak érdekében, hogy tisztábban láthassanak, illetve ahhoz, hogy ez lehetségessé váljon, az FDA engedélyére is szükség lesz még.

Az USA népességének 2,7 százaléka immunhiányos állapotú: a nagy dózisú szteroiddal kezelt betegek mellett a HIV-fertőzöttek, a szervátültetettek és a daganatos betegek is ebbe a csoportba tartoznak – írja az ABC News.

"Újra teljes életet szeretnék élni. Meg szeretném látogatni a lányomat új coloradói otthonában, és el akarok menni steaket enni " – mondta az ohiói Phil Canudo az ABC Newsnak: a veseátültetett férfi szervezetében nem alakult ki immunválasz a Pfizer oltásának két adagja után sem. A férfi a CDV szakértői panelja előtt elmondta: azt javasolták neki, éljen továbbra is úgy, mintha nem lenne beoltva. "Sürgetem önöket, könyörgöm érte, hadd vehessünk fel egy harmadik oltást is! Hadd nyíljon ki előttünk újra a világ" – mondta.

Több helyen már engedélyezett

Magyarországon általánosan engedélyezték a harmadik vakcinával való oltást augusztus 1-jétől (alapszabályként az első kettőtől eltérő típusú oltást ajánlanak; az oltás felvétele nem kötelező, de bárki kérheti, az orvos dönt a beadásról; kismamáknak egyelőre nem ajánlják). Mindeközben az eddig oltatlan időseket személyesen kezdik felkeresni, hogy rábeszéljék őket a vakcina felvételére (a vonatkozó rendelet is megjelent már). Ezzel hazánk az első európai ország, ahol zöld utat kapott a harmadik oltás.

Franciaországban és Izraelben már megkaphatják harmadik adag vakcinájukat azok, akik immunhiányos állapottal élnek. Amerikai adatok szerint akár 50 százalékkal növelheti az immunhiányos betegek szervezetében jelen levő antitestek mennyiségét egy harmadik oltás.

További részletek a cikkben.

Legolvasottabb cikkeink