• nátha
  • Itt az ősz, már támadnak a vírusok

   Itt az ősz, már támadnak a vírusok

  • A gyakori fülbetegségektől is megóvhat  a helyes orrfújás

   A gyakori fülbetegségektől is megóvhat  a helyes orrfújás

  • Honnan ismerhetjük fel a nátha szövődményét?

   Honnan ismerhetjük fel a nátha szövődményét?

 • melanóma
  • Itt az éves anyajegyszűrés ideje!

   Itt az éves anyajegyszűrés ideje!

  • Esztétikai probléma, vagy rákmegelőző állapot?

   Esztétikai probléma, vagy rákmegelőző állapot?

  • Nagykanizsán több százan vettek részt a melanóma-vizsgálaton

   Nagykanizsán több százan vettek részt a melanóma-vizsgálaton

 • egynapos sebészet
  • Lassan elkészül az orosházi kórház egynapos sebészeti részlege

   Lassan elkészül az orosházi kórház egynapos sebészeti részlege

  • Több műtétet vállalnának az egynapos sebészetek

   Több műtétet vállalnának az egynapos sebészetek

  • Egynapos sebészet: felmérés és tanulságok

   Egynapos sebészet: felmérés és tanulságok

Váratlan dolog derült ki a placebóhatásról

Lapszemle 2018.06.05 Forrás: hvg.hu Szerző:
Váratlan dolog derült ki a placebóhatásról

Képalkotó eljárásokkal is sikerült kimutatni, mi játszódik le a testben placebo alkalmazása során.

Ha az emberek elhiszik, hogy a számukra felírt terápia kigyógyítja őket a betegségükből, noha a kezelésnek nincs igazán komoly hatása, mivel a beszedett tabletták nem gyógyszerek – akkor beszélünk placebohatásról. Meglétét számos kutatás bizonyította, ilyenkor a szervezet ingerületátvivő vegyületeket (neurotranszmittereket) és hormonokat szabadít fel. Arról természetesen nincs szó, hogy a placebo csökkentené a koleszterinszintet vagy zsugorítaná a tumort. De enyhítheti a fájdalmakat vagy a stressz miatti álmatlanságot, és jó hatással lehet a rák kezelésének több kellemetlen kísérőjelenségére is, például a fáradtságra, a hányingerre, ezért aztán a páciensek jobban érezhetik magukat az alkalmazásával - írta a hvg.hu.

A közelmúltban első ízben mutatta ki képalkotó eljárással több kutatócsoport is, hogy mi játszódik le a gerincvelőben, amikor egy efféle látszatgyógyszert vesz be a beteg. Falk Eippert hamburgi pszichológus és munkatársai a Science című folyóiratban publikálták tapasztalataikat arról, hogy például különböző fájdalmak, illetve a depresszió placebós kezelése során hogyan működik ez a hatás. Azt látták, hogy ilyenkor a gerincvelő idegei egyáltalán nem vagy csupán csekély mértékben továbbították a fájdalomérzetet. Azt nem tudták kétséget kizáróan megállapítani, hogy mi miatt lép fel ez a gátlás, csupán annyit vélnek biztosnak, hogy pszichológiai tényezők játszanak szerepet benne.

Ulrike Bingel esseni neurológus egy másik fMRI-vizsgálat során ugyancsak azt tapasztalta, hogy a fájdalom várt gyengülése indította be a szervezet saját fájdalomcsökkentő mechanizmusát. Nem másról, mint az agy ősi védekezőképességéről van szó, amely kritikus helyzetekben embernél és állatoknál egyaránt ki tudja kapcsolni a legdurvább fájdalmat is, lehetővé téve például a sikeres menekülést egy veszélyes támadó elől. „Ennek a rendszernek az aktivizálódása olyannyira erős lehet, hogy a gerincvelőben is változásokat idéz elő” – magyarázza a német tudós.

Még több kutatás, még több tapasztalat

 

Legolvasottabb cikkeink