• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Varga Péter Pál a járvány jövőjéről: a fegyelmezettségen sok múlik

Lapszemle 2020.06.29 Forrás: portfolio.hu
Varga Péter Pál a járvány jövőjéről: a fegyelmezettségen sok múlik

Az elhalasztott műtéteket és egyéb ellátásokat vissza kellene pótolni, ám az ehhez jelenleg biztosított NEAK-ellátmány biztosan nem elegendő.

A lakosság és az egészségügyi ellátórendszer dolgozóinak fegyelmezettsége kulcstényező a járvány lefutása szempontjából - vélekedett a Portfolio-nak nyilatkozva Varga Péter Pál. A Budai Egészségközpont alapító-ügyvezetője azt is előrevetítette, hogy a jövőben az egész országban átalakul az intézményi ellátási rend. Emellett arról is beszélt, hogy minek kellene megtörténnie az állami ellátórendszerben, ugyanis a járvány miatt elhalasztott beavatkozásokat vissza kell pótolni és újra kell szervezni.

Varga Péter Pál szerint a korábbiakhoz képest új jelenséghez kell hozzászokni, a jövőben egy állandósuló járványhelyzetben kell mindenkinek tovább folytatnia az életét. A járvány-veszélyeztetettség mostantól együtt él velünk, függetlenül attól, hogy az átfertőzöttség milyen fokú és hogy lesz-e ősszel újabb hulláma a koronavírusnak – mondja a BEK alapítója. 

Nem kétséges, hogy az intézményi ellátási rend az egész országban átalakul, a tömeges rendelőintézeti várakozások, vagy a zsúfolt fekvőbeteg-osztályok fenntartása kérdésessé válik.

A magyar közfinanszírozott egészségügy kapcsán kifejtette, hogy mivel a járvány miatt az elektív ellátás megállt, a következő hónapokban számolni kell az igények újralistázásával, a várólisták és előjegyzési listák reorganizációjával. A már jócskán érzékenyített lakosság részéről az elégedetlenség fokozódásával számolni kell, diszpécsereink ezt a mindennapokban alaposan megtapasztalják. A járvány miatt bevezetett elővigyázatossági intézkedések hosszabb távon velünk maradnak, így a távolságtartás, a beléptetés, a telefonos előszűrés. A járvány előtti kapacitások újragondolása sürgető feladat, amit az állami ágazatvezetésnek és a finanszírozónak mihamarabb el kellene végeznie - véli a BEK alapítója.

Mindeközben a megújuló napi terhelés mellett az elhalasztott műtéteket és egyéb ellátásokat vissza kellene pótolni, ám az ehhez jelenleg biztosított NEAK-ellátmány (3 havi átlag finanszírozás összege) biztosan nem elegendő. Az ellátási igények kielégítésére jelentős többletmunkára van szükség, ez a megfelelő finanszírozás elmaradása esetén intézményi szinten bizonyosan nem lesz megszervezhető. És arról sem szabad megfeledkezni, hogy az egészségügyi dolgozók (respektálva az egyszeri jutalom összegét) fizetésük átfogó és hosszú távú rendezésére várnak (lásd pl. a Magyar Orvosi Kamara minapi felhívását, amiben eltanácsolja az orvosokat az önkéntes többletmunka vállalásától).

Varga Péter Pál beszélt az Budai Egészségközpont magánszolgáltatói lábáról is. Erről részletek a cikkben

Legolvasottabb cikkeink