• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Varga Péter Pál: A várólista rokkantakat gyárt

Lapszemle Forrás: inforadio.hu

A gerincműtétekre ma már nem öt évet, hanem kilenc hónapot kell várni, amit az év végére tovább mérsékelnek.

A műtéti várólista egyenlő a rokkantgyártással -- mondta az Országos Gerincgyógyászati Központ főigazgató főorvosa az InfoRádió Aréna című műsorában. Varga Péter Pál szerint a kormány felismerte a várólisták csökkentésének fontosságát, de amit erre a célra költ, azt inkább be kellene építenie az intézmények költségvetésébe.

A műtéti várólisták azért alakultak ki, mert a finanszírozás korlátozott volt - fogalmazott a műsorban Varga Péter Pál. „Ha 150 műtétre lenne szükség egy évben Magyarországon, de csak 100-at fizet a biztosító, akkor az 50 ott marad deficitnek és egy idő után éveket kell várni." Márpedig a gerincbetegségek igen fájdalmasak, ezért ha valakinek éveket kell várni a műtétjére, akkor nagyon sokat fog szenvedni, ráadásul rokkant lesz, ami többe kerül a társadalomnak, mint az operáció - üzente a főorvos a döntéshozóknak.

„A gerincsebészetben az egyik legfontosabb műtéti javallat a fájdalom. Ha a fájdalmakkal küszködő embert várakozásra ítélik, miközben regiment gyógyszert szed, beleőrül. Tragédiákat látunk nap mint nap. Várólistát csinálni, a rokkantgyártással egyenlő."

Ezért tartja fontosnak Varga Péter Pál, hogy a kormány felismerte a műtéti várólisták csökkentésének fontosságát, és idén például hárommilliárd forintot ad erre a célra. Ennek köszönhetően a gerincműtétekre ma már nem öt évet, hanem kilenc hónapot kell várni, amit az év végére tovább mérsékelnek.

Az Országos Gerincgyógyászati Központ főigazgató főorvosa a háziorvosi rendszert fejlesztené állami forrásból, hogy rövidítse a betegutakat.
...
Amennyiben a háziorvosok a jelenleginél több beteget gyógyítanának meg a saját rendelőjükben, akkor valószínűleg kevesebb kórházra lenne szükség, de nem is ez a kérdés, hanem az, hogy hol kellene megszüntetni intézményt - tette hozzá a főorvos. „Ma Magyarországon senki nem tudja megmondani, mennyi kórház kell. Sokan vitatkoznak, hogy ezt vagy azt a kórházat be kell zárni. Ki tudja azt megmondani?" Az orvos biztosan nem, mert ő ellenérdekelt a felülvizsgálatban - folytatta Varga Péter Pál. A racionalizálás az állam feladata lenne, és az ellátórendszer adatainak, lehetőleg politikamentes, elemzése alapján kellene elvégeznie - mondta a főorvos.

További részletek a weboldalon.

Legolvasottabb cikkeink