• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Várják a végrehajtási rendeleteket a háziorvosok

Lapszemle Forrás: teol.hu

A bizonytalan jogi környezet és az alulfinanszírozás miatt kevesen választják a háziorvoslást.

Az országos statisztikák szerint naponta két orvos és három ápolónő hagyja el a magyar egészségügyet. A mintegy 170 ezer munkavállalót tömörítő ágazat alappillére a háziorvosi rendszer, melynek egyik nagy problémája az orvosok magas átlagéletkora. A bizonytalan jogi környezet és az alulfinanszírozás miatt kevesen választják az egyetemeken a háziorvosi területet, ahol a most regnáló orvosok csaknem fele hatvan év feletti. A rendszerben dolgozó doktorok átlag 56-57 évesek, így kijelenthető, hogy valóban az idősebb korosztály dolgozik – nyilatkozta a teol.hu portáljának dr. Schranz Róbert, a Tolna Megyei Orvosi Kamara titkára.

Sokan a 70-es, 80-as éveikben is aktívak, a struktúrában kevés a 30 év alatti kollégák száma – ez okozza az aránytalanságot. A problémát csak tetézi az orvoselvándorlás, ezért is sok az üres praxis. A megyében nincs ellátatlan körzet, mindenütt megoldott a helyettesítés. Ez azt jelenti, hogy a normál rendelési időhöz képest rövidebb időszakban végzik a betegek szűrését, ellátását. Ez az időtartam minimum két óra – tette hozzá a szekszárdi háziorvos. Vannak arra utaló jelek, hogy elindult a fiatalodás, de akad még tennivaló ezen a téren. A négy nagy campuson folyó rezidensképzés és a nyugdíjba vonuló kollégák száma nincs arányban – jegyezte meg dr. Schranz Róbert.

Azok a doktorok is bekerülhetnek a képzésbe, akik korábban már más szakterületen dolgoztak. A belépő kollégák oktatását a háziorvosi intézetek végzik. Attól függően, hogy milyen szakképesítéssel rendelkeznek, különböző oktatásban, továbbképzésben részesülnek, majd licencvizsgát kell tenniük.

Jelenleg presztízsét vesztette a szakma. Több tényező mellett elsősorban az alulfinanszírozás miatt egyre kevesebben választják az orvosegyetem elvégzése után ezt a területet – fogalmazott Schranz doktor, aki kiemelte azt is, nem új keletű a probléma. A jogi környezet nem biztonságos, hisz az önkormányzattal megkötött feladatellátási szerződés bármikor megszűntethető. A finanszírozás sem olyan, hogy hosszú távon vonzó lenne a fiatalok számára. Az új alapellátási törvény lényeges változást még nem hozott, a végrehajtási rendeletek eddig sajnos csak részben jelentek meg – várjuk őket – tette hozzá a szekszárdi háziorvos.