• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Várólistákat is vizsgálnak

Lapszemle Forrás: Magyar Nemzet

Az Egészségbiztosítási Felügyelet országos ellenőrzést indít a kórházi várólisták ügyében – tájékoztat a Magyar Nemzet.

A felügyelet internetes oldalán májusban csak ötvenkét kórház várólistái voltak összehasonlíthatók, miközben nyilvántartásuk szerint száztizenhét olyan fekvőbeteg-ellátó intézmény található az országban, amelyekben várólista alapján nyújtható beavatkozásokat végeznek. Kiss Norbert főosztályvezető szerint egyre több kórház küldi el az adatokat, ezek feldolgozása folyamatban van.

Az elkövetkező időszakban országos vizsgálatot indítunk - fogalmazott Kiss Norbert. A várólisták megléte mellett ellenőrizik azok tartalmát, illetve hogy a betegeket valóban a megfelelő sorrendben látják-e el. Megvizsgálják azt is, hogy az intézmények a jogszabályoknak megfelelően jelzik-e havonta a felügyeletnek a várólisták változásait. A szabályszegőket szankciókkal sújthatják.

Varga Ferenc, a Magyar Kórházszövetség elnöke a lapnak elmondta jogilag van lehetősége a biztosításfelügyeletnek, hogy büntesse az intézményeket, ha nem tesznek eleget az előírásoknak, de reméli, a szankció előtt megkérdezik a mulasztás okát, s csak a válasz függvényében döntenek a büntetés szükségességéről. Varga Ferenc szerint szükség van intézményi szinten várólistákra, de a szabályokat úgy vezették be, hogy nem mindenhol voltak felkészülve annak működtetésére. Májusban a térd- és csípőprotézis-beültetésre kellett a leghosszabb ideig várni.

Varga Péter Pál, az Országos Gerincgyógyászati Központ főigazgatója a lapnak elmondta, azt a beteget, aki 2005 októberében jelentkezett, az év második negyedében fogják operálni Annak ellenére, hogy 66 ortopédágyukból csak 38 maradt az ágyszámcsökkentés után kétszer ennyi betegen is el tudnák végezni a szükséges műtéteket, de a biztosító egy szinten túl már nem finanszírozza a beavatkozásokat. Nonszensznek nevezte azt a helyzetet, hogy egy szenvedő betegnek azt kell mondaniuk: nem operálják meg, mert nem fizet a biztosító.

A szakemberek egyetértenek abban, hogy a várólista könnyen kijátszható. A betegek egymás között terjesztik a tarifát: egy visszér-, sérv- vagy epekőműtétért általában 100-300 ezer forintig terjedő összeget kérnek, ha valaki nem szeretné kivárni, amíg a lista alapján sorra kerülne. Bonyolultabb beavatkozásokért, például gerincműtétért azonban több milliót is ki kell fizetni. Mások viszont arra hívják fel a figyelmet, hogy bizonyos beavatkozásoknál a magánpraxist működtető orvosoknak is érdeke a minél hosszabb várólista, hiszen ekkor könnyebben rávehetők a betegek arra, hogy fizetős magánellátás keretében operáltassák meg magukat.