• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

Vasárnap 39,7? Nehezített gyógyulás patika nélkül

Lapszemle Forrás: sonline.hu

Somogy is azon megyék közé tartozik, amelyek az állandó gyógyszertári ügyelet szempontjából a legrosszabb helyzetben vannak.

A Hálózati Gyógyszertárak Szövetsége (HGYSZ) közelmúltban nyilvánosságra hozott felmérése szerint ugyanis négy olyan megye van – Bács-Kiskun, Nógrád, Somogy és Vas –, ahol csupán egy járásban volt állandó ügyelet a januári adatok szerint. Ez Somogyban a kaposvári járás. Itt viszont az országos átlagnál kedvezőbb a helyzet a HGYSZ szerint, mert a somogyi megyeszékhelyen már megvalósult az, amit kutatásuk alapján javaslatként fogalmaztak meg: a nagyobb városokban mindig ugyanaz a patika lássa el az ügyeletet, hogy az emberek megszokhassák, hol juthatnak orvossághoz ügyeleti időben – írja a sonline.hu portálja.

Somogy többi járásában ennél kedvezőtlenebb a helyzet, de legalább valamilyen ügyeleti rendszer működik. Van azonban egy járás, a tabi, ahol az ÁNTSZ hivatalos honlapja szerint egyáltalán nem működik gyógyszertári ügyelet. A HGYSZ úgy látja, csaknem húsz éve megoldatlan ez a kérdés az országban.

A 2015 januári, az ÁNTSZ honlapján fellelhető adatokat használva készült kutatással a területi egyenlőtlenségekre igyekezett ráirányítani a figyelmet a Hálózati Gyógyszertárak Szövetsége. Ezekkel, vagyis a somogyi jellemzőkkel kapcsolatosan a portál igyekezett tájékozódni, ám a kormányhivatalnál – az ÁNTSZ felettes szervénél – azt a választ kapták: az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézetről szóló kormányrendelet értelmében márciustól az újonnan felállított Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) látja el a gyógyszerészeti államigazgatási feladatokat.

A HGYSZ adatsora szerint 175 vidéki járás közül összesen 152-ben van valamilyen szintű gyógyszertári ügyelet, a fennmaradó 23 járásban viszont egyáltalán nincs. Az érintett területeken csaknem 480 ezren élnek. Az ügyeleti lefedettség alapján 4,6 millió embernek érhető el ma állandó gyógyszertári ügyelet, 2,3 millióan időszakos ellátásban részesülnek, míg a csak hét végi állandó vagy időszakos ügyeletet 626 ezren vehetik igénybe.

A HGYSZ szakemberekre hivatkozva azt is közölte, a mostani rendszer nem szolgálja sem a lakosság, sem a gyógyszerészek érdekeit. Ugyanis ad hoc módon, a területi eloszlást tekintve egyenetlenül működik, és a finanszírozás aránytalanul nagy terhet ró a gyógyszertárakra. Mivel az ügyelet finanszírozását az adott gyógyszertárnak kell biztosítania, a legtöbb településen és járásban nem egy gyógyszertár vállalja az ügyeleti szolgálatot, hanem váltásban több. Ezért a HGYSZ sürgeti a finanszírozás rendezését, ehhez többféle javaslatot is készített.

A HGYSZ számításai szerint néhány száz millió forinttól másfél milliárd forintig terjedő pluszerőforrásra volna szükség a rendszer megszervezéséhez attól függően, melyik javaslatot részesítené előnyben a kormányzat, s hogy hány patika látna el ügyeletet.

Legolvasottabb cikkeink