• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Vastagbélszűrés: véget ér a húsz év pilot?

Lapszemle Forrás: medicalonline.hu

Az államigazgatás minden szakmai érvet felülíró átszervezése miatt késik az országos vastagbélszűrési program bevezetése.

Az ÁNTSZ-t már korábban is érzékenyen érintő, a szervezetet jelentősen gyengítő bürokráciacsökkentés áll annak hátterében, hogy három hónappal ezelőtt, a vastagbélszűrés országos kiterjesztésén dolgozó csapat közel húsz tagja, köztük a projekt egyik szakmai „arca", dr. Kovács Attila volt helyettes tisztifőorvos is felmondott. Hiába jelezték a szakmai szervezetek, egészségpolitikusok és szakértők, hogy helyrehozhatatlan károkat okoz az egészségügyben a háttérintézmények átszervezése, és pótolhatatlan tapasztalattal rendelkező szakembereket veszítenek a hivatalok, a Miniszterelnökség kivétel nélkül folytatta az államigazgatás átalakítását. Értékrendbeli különbségek miatt állt fel a stáb – tudta meg a MedicalOnline.

A szűrési programba regisztráló alapellátók ugyanis csupán egy e-mailt kaptak október elején, amelyben e-learning továbbképzésre invitálták őket. Az országos vastagbélszűrési program elindítását idén nyárra ígérték, a háziorvosok szeptemberre már a kiteket és borítékokat várták, amelyben a páciensek postára tudják adni a mintákat – ám ezek nem érkeztek meg, és senki nem kapott tájékoztatást arról, hogy ennek mi az oka. Pedig a praxisoknak főszerepet szántak a szűrés szervezésében.

A vastagbélszűrés bevezetésének anyagi hátteret két program – az uniós forrásokra alapozott EFOP, a közép-magyarországi régióban pedig a VEKOP – biztosítja, összesen 6,57 milliárd forint értékben. Az uniós finanszírozásért cserébe a kormány vállalta, hogy három év alatt 10 százalékkal csökkenti a vastagbélrák halálozást, ahogyan ígéretet tettek arra is, hogy 2019-től az állam viseli a szűrés minden költségét. Csakhogy a márciusra indításra előkészített eszközbeszerzési kiírások – kitek, tornyok, stb. – végül mégsem kezdődtek el, mert azokat „felsővezetői döntések hiányában nem lehetett szabályosan továbbvinni".

A projekt felelősei folyamatosan jelezték a problémákat a döntéshozóknak, ám nem kaptak érdemi támogatást. Eközben az ügyet képviselő szakemberek célja továbbra is az volt, hogy az eredeti tervben meghatározott szakmai keretfeltételekkel bevezethessék végre a szűrést. Végül a csoport tagjai közül többen, köztük a projekt egyik szakmai felelőse, Kovács Attila – több évtizedes ÁNTSZ-es tapasztalattal a háta mögött – is kiléptek a programból. A projekt szakmai vezetője dr. Virág József lett.

Legolvasottabb cikkeink