• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Hány éves kortól ajánlott az anyajegyszűrés?

   Hány éves kortól ajánlott az anyajegyszűrés?

  • Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

   Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

  • Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

   Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

 • egynapos sebészet
  • "Sokkal több beteget tudunk ellátni az egynapos sebészet során"

  • Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

   Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

Védenie kell az államnak az egészségügyi közellátást

Lapszemle 2022.12.22 Forrás: G7.hu
Védenie kell az államnak az egészségügyi közellátást

Velkey György véleménye arról, mitől tudna jól együttműködni a magán- és közfinanszírozott ellátás.

A G7.hu sorozatában egészségügyi és biztosítási szakembereket kérdeznek arról, hogy mitől tudna jól együttműködni a magán- és közfinanszírozott ellátás. Ezúttal Velkey György, a Bethesda Gyermekkórház főigazgatója, a Magyar Kórházszövetség elnöke mondta el véleményét. 

Az egészségügyi közellátás és a magánellátás a magyar szakorvosokkal és ápolókkal tudja ellátni a feladatát, akikből hiány van! Ezért az emberi erőforrásokkal jól kell gazdálkodnunk társadalmi és ágazati szinten. Ehhez protekcionista szabályzók is kellenek, mert ha ebben a piaci versenyben vesztes lesz a közellátás, akkor súlyosan sérül a szolidaritás, és tovább romlik a legelesettebbek hozzáférése a rendszerhez, ami ma is távol van az ideálistól. Az elmúlt néhány év tendenciája alapján pedig sajnos lehet, hogy a közellátás alulmarad ebben a versenyben.

Ezért az államnak kötelessége védő erőfeszítéseket tenni, és látjuk is, hogy szabályozni szeretné a piacot.

A legkritikusabb munkatársi csoport az ápolóké.

Ők kevesen vannak, a megbecsülésük messze érdemük alatti, a megélhetésük egyre nehezebb. Az orvosi bérekhez igazított arányos béremelésük sürgető. Ennek halasztása végzetes, visszafordíthatatlan következményekkel járhat. Értük kiélezett verseny folyik a közellátás szereplői között is. A magánintézmények által biztosítható jobb munkakörülmények és jövedelmi viszonyok sokukat csábítják el, de a hírek szerint ott is nagy az ápolóhiány. Pénzért, kiszámítható életpályájáért ma kevesen választják ezt a hivatást a fiatalok közül, így az ápolókorfa siralmas. A nyugdíjhoz közelítő korú, rutinos, minden felmerülő ápolási problémára reagálni képes generáció néhány éven belüli eltávozása súlyos ellátási zavarok rémével fenyeget. A nyugati országok ezt az űrt jóval magasabb bérekkel és elsősorban a keletről és délről beözönlő bevándorlókkal pótolják.

Úgy tűnik, hogy a közellátás szolgáltatási színvonala jóval gyengébb az eredményességénél, míg a magánellátások esetében a többnyire magas szolgáltatási színvonalhoz nem feltétlenül tartozik jobb szakmai eredményesség. A leírt versenyhelyzetben a közellátásban a szolgáltatások javítása fontos, racionális lépés lenne. Szükséges ez az emberiességi szempontok miatt is, de a piaci verseny is rá kell, hogy vezesse az állami kórházfenntartót, hogy kórházainak hotelszolgáltatásait professzionálisan átalakítsa. Ez valószínűleg kisebb befektetés, mint az eltávozó ápolók és orvosok pótlásába fektetett pénz.

Az állami kórházak versenyképességének biztosításához nélkülözhetetlen a kórház-finanszírozás reformja is.

Teljesítmény- és eredményorientált betegfinanszírozást kell bevezetni az elavulttá és demotiválóvá vált átalányfinanszírozás helyett.

További részletek a G7.hu cikkében. 

Legolvasottabb cikkeink