• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Védett ötvenesek

Lapszemle Forrás: beol.hu

Az új Munka Törvénykönyve a „védett kor" intézményére is új szabályokat hozott.

Nem lehet „csak úgy" kirúgni az ötveneseket. A kormány két évvel ezelőtti szociális kérdőívének első kérdése így szólt: „Vannak, akik szerint be kellene vezetni Magyarországon a védett kor intézményét, mert aki 55 éves elmúlt, és elveszíti a munkahelyét, az nehezen talál új munkát." Miután a válaszolók elsöprő többsége szorgalmazta a védett kor bevezetését, arra az új Munka törvénykönyvében is kitértek – olvasható a beol.hu portálján.

De nézzük, mit is jelentett egykor a védett kor intézménye! – írja a portál. Az öregségi nyugdíjkor előtt öt évvel csak különös indokkal lehetett felmondani. Ez a fogalom lassan kikopott a köztudatból. A piacgazdaság előretörésével a munkaadó és a munkavállaló viszonya megváltozott.

Gazdasági érdekekre hivatkozva könnyedén ki lehet(ett) tenni a szűrét az idősebb dolgozónak is. Tény: több százezer ember került válságos helyzetbe a munkahelye elvesztése miatt. A szigorodó szabályok folytán ma szinte lehetetlen rokkantságba menekülni, de nyugdíjba sem mehet bárki. Az ötvenesek esélye szinte nulla.

Az új törvénykönyv fejlesztette a „védett kor" intézményére vonatkozó szabályozást. A védelmi időszak továbbra is az öregségi nyugdíjkorhatár betöltését megelőző öt évre érvényes, de a munkáltató a nyugdíjasnak nem minősülő munkavállaló határozatlan időtartamú munkaviszonyát felmondással csak akkor szüntetheti meg, ha az a munkaviszonyból származó lényeges kötelezettségét szándékosan vagy súlyos gondatlansággal jelentősen megszegi, olyan magatartást tanúsít, ami a munkaviszony fenntartását lehetetlenné teszi.

Megszüntethető a munkaviszony a munkavállaló képességével vagy a munkáltató működésével összefüggő okból is. Ennek feltétele: a munkaszerződésben meghatározott munkahelyen nincs a munkavállaló által betöltött munkakörhöz szükséges képességnek, végzettségnek, gyakorlatnak megfelelő betöltetlen másik munkakör, vagy a munkavállaló az e munkakörben való foglalkoztatásra irányuló ajánlatot elutasítja – sorolja a portál, hozzátéve azt is, hogy a védett korúak a munkáltató felmondásával szemben védelmet élveznek.