• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Veszélyben az időskor

Lapszemle Forrás: Népszava Online

Már most el kellene kezdenie a nyugdíjreformot ahhoz, hogy néhány év múlva ne kerüljenek veszélybe az ellátások.

Jelentősen emelkedik ugyanis a nyugdíjba vonulók száma, egyre többen dolgoznak külföldön, emelkedik a munkanélküliség, viszont csökken a születések száma. A kormány az előkészítés helyett arról beszél, hogy megvédte a nyugdíjakat, pedig csak a törvényt tartotta be a novemberi és a januári emeléssel – olvasható a nepszava.hu portálján.

Nem fordulhat elő, hogy a nyugdíjak kifizetésére nem jut pénz, „az az ország halálát jelentené". Egyebek között így fogalmazott Barát Gábor. Az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság volt vezetőjét azért kérdezte a lap, mert a Demokratikus Koalíció (DK) szerint veszélyben van a nyugdíjak fedezete. Internetes portálokon is arról olvasni, a fiatalok lemondtak arról, hogy elfogadható időskori ellátást kapnak majd. Jogosnak tűnik a félelem, hiszen azok, akik a Ratkó-korszakban születettek, hamarosan nyugdíjba mennek. Eközben egyre többen keresik a boldogulást külföldön, tehát nem itthon fizetnek járulékot, a foglalkoztatási ráta kizárólag a közmunkások alkalmazásával tartható szinten, és mélyponton van a gyerekszületés.

Barát Gábor szerint ugyan nem fenyeget a nyugdíjkifizetés elmaradásának veszélye, csak az a kérdés, hogy ez mennyire terheli majd meg a gazdaságot, és az sem mindegy, mekkora összegeket tudnak kifizetni az ellátásokra. Emiatt rövid időn belül ki kell találni és elő kell készíteni azokat az átalakításokat, amelyek választ adnak ezekre a kérdésekre.

Az történelmi tény, hogy a foglalkozási pálya 1990 előtt egészen más volt, mint ma. Aki munkába állt, 20-30-40 évig biztosan dolgozott, egyenletesen emelkedett a keresete, és nem esett ki a munkaerőpiacról. Nyugdíját a következő generáció járulékából képesek voltak fizetni. Mindez drasztikusan változott, ma hosszabb-rövidebb időre megszűnhet az emberek munkája, ez idő alatt nem fizetnek járulékot. A nyugdíjrendszer nem alkalmazkodott a megváltozott körülményekhez. Több százezer olyan ember van, aki a jelenlegi munkanyugdíjra alapozott rendszer feltételei között nem lesz ellátásra jogosult. Aki pedig nem szerzett jogosultságot, nem kap nyugdíjat. Az OECD is arra figyelmeztetett, Magyarország nyugdíj szempontból kimondottan rossz helyzetben van – jegyzi meg a portál.