• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Védettségi igazolvány nélkül: szabályok a fogászatokon

Lapszemle 2021.08.23 Forrás: sonline.hu
Védettségi igazolvány nélkül: szabályok a fogászatokon

Szakmai állásfoglalást kértek arról, hogy a röntgen, a fogszabályozás és az iskolafogászati szűrés esetében milyen szabályok vonatkoznak a kezelésekre.

Az egy hete életbe lépett rendelet szerint csak azok részesülhetnek invazív fogorvosi kezelésben, akik rendelkeznek védettségi igazolvánnyal vagy van 48 órán belül készült negatív PCR-tesztjük vagy a beavatkozás napján készült negatív antigén gyors­tesztjük – mondta el Sztankula Kornél fonyódi magánfogorvos a sonline.hu-nak. – Kivételt a sürgősségi ellátás képez. Hozzátette: a szabályozás szerint hat éven aluli gyermekeknek nem kell teszt. – Nem könnyű a betegeimnek PCR-tesztet csináltatni, főleg, akiknek nincs autójuk és kistelepülésen laknak, ugyanis csak a nagyobb városokban van lehetőség teszteltetni – mondta el a fogorvos. Megjegyezte: egy gyökérkezelés esetében legalább 3-4 alkalommal vissza kell menni az orvoshoz, tehát ahhoz, hogy el tudják látni, több tízezer forintos pluszköltséggel kell számolniuk.

– A rendelet szerint az invazív kezelés esetében a testüregbe, vagyis a mi esetünkben a szájba hatolás esetén is kell a negatív teszt vagy a védettségi igazolvány – mondta el Herczeg Olga, a Magyar Orvosi Kamara Fogorvosi Tagozatának országos alelnöke. Hozzátette: szakmai állásfoglalást kértek arról, hogy a fogröntgenfelvétel készítésekor, a fogszabályozás és az iskolafogászati szűrés esetében milyen szabályok vonatkoznak a kezelésekre, mert ezekre részletesen a rendelet nem tér ki.

Egyes gyermekfogorvosok szerint az egy hete életbe lépett szabályozás nehéz helyzetet is előidézhet a rendeléseken, mert a hat év feletti gyerekeknek is kell teszt. Annak viszont örülnek, hogy a rendelet azt végre egyértelműsíti, hogy a 18 év alattiak számára a PCR-teszt térítésmentes. A sürgősségi ellátást leszámítva ez jelenleg a gyakorlatban úgy néz ki, hogy el kell menni a családorvoshoz, ő megrendeli a mentőktől a PCR-tesztet, ha az megvan, akkor a fogorvosnak mielőbb találnia kell időpontot a kezelésre. További részletek a cikkben