• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Védőnők: kötelező lesz a szolgálati jogviszony

Lapszemle 2023.04.27 Forrás: MedicalOnline
Védőnők: kötelező lesz a szolgálati jogviszony

Mivel a védőnők jogviszonya az átalakítás nyomán folyamatos marad, annak, aki nem írja alá az új szerződését, nem jár végkielégítés.

A többség ugyanott marad, és ugyanazt fogja csinálni – tájékoztatta az Országos Kórházi Főigazgatóság a MedicalOnline-t a védőnői rendszer folyamatban lévő átalakításának részleteiről.

A védőnőktől induló kezdeményezések fő mozgatórugója a bérrendezés volt, de egységes szakmai felügyelet és feltételrendszer kialakítását is szorgalmazták az érintettek. Miután a védőnőket 2019 nyarán besorolták a 2017-ben elfogadott szakdolgozói bértábla hatálya alá, már jóval kevesebb szó esett a sokáig Nemzeti Védőnői Szolgálatként emlegetett egységes rendszer kialakításáról. Hogy a háttérben eközben folytatódott a központosítás előkészítése, arra az utalt, hogy 2021-ben Takács Péter jelenlegi egészségügyért felelős államtitkár az OKFŐ főigazgató-helyetteseként arról beszélt, hogy „dolgoznak a kollegiális védőnői mentorrendszer kialakításán”.

Mindez 2022. december végén valósult meg az egységes védőnői szolgálat kialakításának első lépéseként – tájékoztatta a MedicalOnline-t az OKFŐ. Jelenleg 55 városi és megyei kollegiális mentorvédőnő dolgozik a kórházakban, feladatuk az illetékességi területhez tartozó védőnők munkájának koordinálása, támogatása és értékelése egységes szakmai standardok alapján.

A második lépés, hogy idén július 1-jétől a települési önkormányzatok helyett az irányító vármegyei intézmények lesznek a területi védőnők munkáltatói, az iskolavédőnők pedig 2024. január 1-jével tagozódnak be a megyei kórházak alá. Az változás összesen 5063 területi, iskolai és kórházi védőnőt érint majd.

A legmarkánsabb módosítás, hogy védőnői tevékenység kizárólag egészségügyi szolgálati jogviszonyban végezhető majd. Mivel a védőnők jogviszonya az átalakítás nyomán folyamatos marad, annak, aki nem írja alá az új szerződését, nem jár végkielégítés.

Vállalkozói formában 370 területi, és 136 iskolai védőnői szolgálat működik, azonban ilyen formában a jövőben nem működhetnek. Vállalkozóként azok sem alkalmazhatóak, akik nyugdíj után folytatják a védőnői tevékenységet, nekik az OKFŐ ad majd továbbfoglalkoztatási engedélyt. Az új munkaköri leírást az irányító kórház készíti majd el, az OKFŐ Védőnői Szakmai Osztályának mintadokumentuma alapján.

A jelenleg 4042, önkormányzati, intézményi, és egyetemi fenntartású  területi védőnői szolgálatnál dolgozók hamarosan megkapják a működési engedélyük felmondását, ezzel egy időben vehetik kézhez kijelölésüket az új munkahelyükre. Az OKFŐ, a Nemzeti Népegészségügyi Központ, valamint a Miniszterelnökség közösen benyújtott rendelet módosítási javaslatában a működési engedélyek hivatalból történő megújítását kezdeményezte a könnyebb lebonyolítás érdekében, azaz a tanácsadók működési engedélyét nem kell kérvényezniük a védőnőknek, a működési engedély módosításának költségét pedig a megyei intézmények fizetik. Ugyancsak az új munkáltató feladata a finanszírozási szerződés megkötése a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelővel.

Bár számos kérdés merül fel az iskolavédőnőkre vonatkozóan is, ám – mivel az ő átsorolásuk csak jövő januárban várható – az OKFŐ tájékoztatása szerint egyelőre dolgoznak a részleteken, ebben a tárgykörben döntések még nem születtek.

További részletek a MedicalOnline cikkében.