• nátha
  • A tüdőgyógyász szerint a náthának is lehetnek szövődményei

   A tüdőgyógyász szerint a náthának is lehetnek szövődményei

  • Immunerősítést már nyár végén érdemes elkezdeni

   Immunerősítést már nyár végén érdemes elkezdeni

  • Itt az ősz, már támadnak a vírusok

   Itt az ősz, már támadnak a vírusok

 • melanóma
  • Melanoma: Fedezze fel időben az árulkodó jeleket!

   Melanoma: Fedezze fel időben az árulkodó jeleket!

  • Melanoma: Nem csak nyáron kell figyelni

   Melanoma: Nem csak nyáron kell figyelni

  • Öt fontos tudnivaló a most aktuális anyajegyszűrésről

   Öt fontos tudnivaló a most aktuális anyajegyszűrésről

 • egynapos sebészet
  • Profilbővítést tervez a sikeres egynapos sebészet

   Profilbővítést tervez a sikeres egynapos sebészet

  • Megtriplázható az egynapos műtétek száma hazánkban

   Megtriplázható az egynapos műtétek száma hazánkban

  • Jó ütemben halad az egynapos sebészetek fejlesztése

   Jó ütemben halad az egynapos sebészetek fejlesztése

Védőoltások: múlt, jelen, jövő

Lapszemle 2018.11.08 Forrás: pharmaonline.hu
Védőoltások: múlt, jelen, jövő

A szakemberek kizárták, a bárányhimlő elleni vakcina kötelezően már januártól beadható lesz.

Annyi vita egyetlen gyógyszerről sem zajlik, mint az influenza elleni védőoltásról, s való igaz, hogy ezek tényleg nem a legtökéletesebb vakcinák. Amennyiben a cirkuláló törzs egybeesik a vakcinában lévővel, akkor az egészséges 18-60 év közöttieknek is csak 60-80 százalékát védi meg a fertőzéstől, a már gyengébb immunrendszerű idősek esetében ez az arány pedig csak 40-60 százalék, hangzott el az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesületének a védőoltásokat napirendre tűző szakmai háttérbeszélgetésén. Az Országos Epidemiológiai Központ egykori járványügyi főosztályának vezetője, jelenleg egy nemzetközi oltóközpont irányítójaként dolgozó Ócsai Lajos szerint mégis fontos e védőoltás felvétele, hiszen azon túl, hogy meghatározott százalékban valóban védelmet nyújt a fertőzéssel szemben, a mégis bekövetkező megbetegedés esetén fontos szerepet játszik a nem egyszer végzetes kimenetelű szövődmények megelőzésében. Ez utóbbiak közül a bakteriális tüdőgyulladás (pneumococcus) a legveszélyesebb - írta a pharmaonline.hu.

Természetesen szó esett a 2019-től kötelezővé tett bárányhimlő elleni védőoltásról is. A szakemberek kizárták, hogy e vakcina kötelezően már januártól beadható lesz, hiszen még nem jelent meg a közbeszerzési kiírás – ennek lebonyolítása akár több hónap is lehet –, s bár a varicella elleni oltóanyag gyártása csak 9 hónapot vesz igénybe, ám ilyen mennyiség legyártására csak konkrét szerződés birtokában vállalkoznak a cégek.

A védőoltások időnként előforduló készlethiányával kapcsolatban kiderült, hogy ennek többféle oka lehet. Van, amikor az egyik alkotóelem hiánya – ez történt két-három éve a Di-Per-Te havária esetén –, a meningococcus B-t pedig azért keresték hiába 2016-ban a patikákban, mert néhány haláleset után olyan hatalmas lakossági igény jelentkezett – a havi 400-as eladás hirtelen 4000-re emelkedett –, amelyet lehetetlenség volt azonnal kielégíteni, mivel e vakcina előállítása 2,5 évet vesz igénybe. S az sem segítette a készletek Magyarországra irányítását, hogy ugyanekkor más európai országban is járvány volt. Az sem jelent száz százalékos biztonságot, ha egy oltóanyagot több vállalat is előállít, mert ha az egyik cég valamilyen oknál fogva kiesik, a többiek – mivel saját gyártási terveik alapján haladnak – nem képesek száz százalékosan, azonnal pótolni a piacon jelentkező hiányt. S persze az is előfordul, hogy minőségbiztosítási probléma miatt kiesik egy-egy gyártási tétel, ami ugyancsak piaci fennakadást okozhat.

Legolvasottabb cikkeink