• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Védtelenebb férfiak...

Lapszemle Forrás: 24 Óra

A hivatal szakemberei megvizsgálták a gyerekkori betegségek eredőit is.

Robert Merle híres regénye, a „Védett férfiak" éppen arról szól, hogy az erősebbik nem képviselői a különböző kórokkal szemben - általában - védtelenebbek, mint a hölgyek. Nagyjából ezt erősítették meg a megyei népegészségügyi szakigazgatási szervezet fórumán is.

A szervezet megbízott megyei tiszti főorvosa, Hollósiné dr. Szentesi Zsuzsanna beszámolója elején két dolog gyorsan kiderült. A tájékoztatás és figyelemfelkeltés mellett a szűrővizsgálatok és a megelőzésre fordított energiák az egészségi állapotunkban „térülnek meg".

Szűkebb hazánk lakosságának egészségügyi állapotfelmérését azzal a céllal végezték, hogy bemutassák a sajátosságokat, térségi egyenlőtlenségeket. Ezen túl egy népegészségügyi helyzetkép felvázolásával a szükséges intézkedések meghozatalát is alátámasszák.

A felmérés újszerűségét az adta, hogy a hivatal szakemberei megvizsgálták a gyerekkori betegségek eredőit is, valamint meghatároztak egy olyan megyei egészségügyi stratégiát, amely már a közeli jövőben is hasznosítható.

Komárom-Esztergom megye lakossága elöregedő, létszámában fogyó. A szervezet vizsgálódása nem terjedt ki a fertőző betegségekre, ám a krónikus betegségek statisztikai elemzése, azok hátterének felderítése sem minden tanulság nélküli. Az elmondható, hogy még a krónikus betegségek esetében is 35-40 százalékkal javítható a helyzet, az egészségi állapot, például életmódbeli váltással. Az emberek genetikai állománya, kora, neme, illetve szerzett „bajai" viszont nem.

A Megyei Egészségfejlesztési Stratégia tartalmában kapcsolódik az Új Semmelweis Tervhez a szükséges, illetve lehetséges beavatkozási pontok megjelölésével. A megyei stratégiában olyan rövid és hosszú távú célokat, feladatokat nevesítettek, amelyek megvalósításában a szakigazgatási szerv aktív szerepet képes betölteni az önkormányzatokkal és civil szervezetekkel együttműködve.

Szűkebb hazánkban halálozási okként a keringési rendszer betegségei állnak az első helyen, az összes betegség 46 százalékát teszik ki. A rosszindulatú daganatok esetében érdekes a helyzet, a „betegségpalettán" mindössze 2 százalékkal szerepelnek, ám, mint halálok az arányuk 26 százalékos.

Megyénkben - elsősorban - az emésztőrendszeri daganatok a leggyakoribbak. Halálozás szempontjából mind a férfiak, mind a nők esetében - öt év átlagában - az országos és régiós átlagot meghaladó az ilyen okokra visszavezethető elmúlás.

A kistérségek elemzése során megerősítést nyert, a dorogi és a kisbéri körzet a leginkább veszélyeztetett. A megyei férfi lakosság körében a kiemelt rosszindulatú daganatos megbetegedések közül a gyomor, a végbél és az agy daganatainak incidencia mutatói magasabbak az országos átlagnál.

A megyei hölgyek körében az ajak, a szájüreg a garattal együtt és a gyomor rosszindulatú daganatos betegségeinek incidencia (gyakorisági) mutatói magasabbak az országos átlagnál. Az egyéb daganatos betegségek közül az emlő (20,5%), az emésztőszervek (22,1%), a melanoma és egyéb bőr (10,7%) valamint a légző és intrathoracalis szervek (8,5%) rosszindulatú daganatait diagnosztizálták leggyakrabban.