• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Vége a diszkriminációnak

Lapszemle Forrás: Népszava

Nemcsak Európa többi részén, de hazánkban is egyenlőek lesznek a nők és a férfiak - legalábbis a biztosítóknál.

Egy uniós irányelv szerint ugyanis 2012. december 21. után minden biztosítást nemtől függetlenül azonos díjjal kell megkötni. Így a biztosítók várhatóan felülvizsgálják díjaikat – írja a Népszava – online.

December 21-től nők és férfiak is egyforma díjszabással juthatnak életbiztosításhoz - mégpedig egy uniós irányelv, az úgynevezett "gender direktíva" szerint, ami ugyan nyolc éve létezik az Európai Unió előírásai között, a tagállamok biztosítóit nem kötelezte betartásra. Az általános gyakorlat a halálesetre kötött életbiztosításoknál persze - épp az eltérő rizikófaktoraik miatt - diszkriminálta a férfiakat és a nőket: magasabb illetve alacsonyabb áron köthettek biztosítást.

A biztosítók ugyanis felmentést kaphattak a haláleseti életbiztosítások esetén, hiszen a nők és férfiak halandósága között óriási a különbség: míg Európában általánosan másfél-kétszeres, hazánkban háromszoros. A férfiak születéskor várható átlagos élettartama csaknem nyolc évvel alacsonyabb a nőkénél. Így a nőknek sokkal olcsóbban kínáltak biztosítást is. Ugyanis a direktíva azt meghagyta, hogy ha a biztosításmatematikai és statisztikai adatok alapján indokolt a nemi hovatartozást figyelembe venni, a biztosítók élhetnek a nők számára eltérő árazással.

Az unió bírósága azonban a belga fogyasztóvédelmi szövetség kezdeményezésére felülvizsgálta ezt a gyakorlatot, és tavaly márciusban kimondta, a 2012. december 21-e után kötött szerződéseknél már meg kell szüntetni a nemi diszkriminációt.

Az unisex árazás miatt átlagosan a kockázati életbiztosítás díja is nő. A biztosítóknál pedig terjedt a hír, hogy a magas árak miatt feltehetően kevesebb nő köt majd biztosítást, így a biztosított felek többnyire a férfiak lesznek.

Paál Zoltán, a Generali PPF Holding életbiztosítási szakági vezetője úgy nyilatkozott, az előzetes becslések alapján a nőknél így akár, életkoruktól függően, 30 vagy akár 90 %-os díjemelkedést is hozhat az új szabályozás a régi ügyfelekhez képest. Ezzel szemben a férfiak pedig nagyjából 20-30 %-os csökkenésre számíthatnak. A rossz statisztikák ellenére a magyar helyzet mégsem olyan aggasztó, mivel sok biztosító több olyan termékkel van jelen a piacon, amelyek árazásánál eddig sem tett különbséget a férfiak és a nők között – emelte ki Paál.

A társaság szerint - bár az antidiszkrimináció ügye támogatandó és az EU ezzel kapcsolatos döntései is jó irányba mutatnak - ebben az esetben mégis indokolt lett volna a régi szabályt meghagyni, hiszen épp olyan termékről van szó, "ahol konkrét, érthető okai voltak" a két nem külön kezelésének. Ám a változás miatt eddig elhanyagolt "faktorok", a dohányzás, az elhízás és a magas vérnyomás is fontosak lesznek majd.