• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Végeláthatatlan várólisták

Lapszemle Forrás: Népszava

Bár a Fidesz megígérte, nem rövidültek, sőt, két év alatt sok esetben többszörösére növekedtek a várólisták.

Csaknem két évvel a várólistákat összesítő betegjogi szerv megszüntetése után, július 1-jétől ismét információhoz lehet jutni a kórházi beavatkozásokra való várakozás idejéről, hiszen a minap elindult online-nyilvántartási rendszeren bárki nyomon követheti, hányan várakoznak a különböző műtétekre országszerte. A kép elkeserítő – olvasható a Népszava – online oldalán.

Miután a választási ígéretekkel szemben nem adott, hanem jelentősen elvett az egészségügy finanszírozásából az Orbán-kormány, vélhetően nem kellene meglepődni azon: az utóbbi két évben tovább nőttek a várólisták.

Bár 2007. január 1. óta bizonyos vizsgálatok és műtétek esetén kötelező az intézményeknek várólistát vezetniük, az utóbbi csaknem két évben szinte semmit sem lehetett hallani a beavatkozások elvégzési idejéről, főként a korábbi országos adatokról. Pedig alapvetően kétféle listát lehet fellelni: a központi, transzplantációs várólistát, melyet az Országos Vérellátó Szolgálat Központja vezet, illetve az intézményi várólistákat, melyeket a kórházak maguk kezelnek. Utóbbinál az Egészségbiztosítási Felügyeletet (EBF) éveken keresztül összesítette az adatokat, majd közölte az országos átlagot. Az elsősorban betegjogi munkát ellátó szervezetet azonban egyik első lépéseként szüntette meg az Orbán-kormány, és az EBF által végzett feladatokat átadták az Országos Egészségbiztosítási Pénztárnak (OEP), amely az intézményi várólistákat vezette, összesítések és átlagolások nélkül. Így csaknem két évig egyáltalán nem volt pontos kép arról, országszerte miként alakul a korábban politikai fegyvertényként használt kórházi várakozási idő. Azonban július elsején elindult az OEP országos várólista lekérdezési felülete, amely aktuális képet ad az országos, térségi, és akár az intézményi várakozási időkről is.

Így egyértelművé vált: a helyzet siralmas, ráadásul a szintén július elsejétől életbe lépett új betegellátási rend, illetve a kórházi kapacitások újraosztása még a szaktárca tanácsadója szerint is legkorábban jövő év végén hozhat valamiféle megtakarítást, az ágazat, illetve a kórházak költségvetési pozíciója eközben folyamatosan romlik. Magyarán a következő hónapokban és 2013-ban nyilván még a mostaninál is többet kell majd várakozni a különböző ellátásokra.

Az nem újdonság, hogy a finanszírozási korlátozás, azaz az OEP által kiszabott teljesítményvolumen-korlát (tvk) fölött a társadalombiztosító nem fizet a kórházaknak, amelyek így nem képesek elvégezni a különböző beavatkozásokat. Épp ezt meglovagolva a Fidesz volt a tvk megszüntetésének, az ágazat költségvetési forrásai jelentős növelésének, a kórházi várólisták csökkentésének élharcosa. Legalábbis ellenzékből. Kormányciklusuk félidejében ugyanis semmit sem látni abból, hogy tettek volna ez ellen, és bizonytalan az is, hogy miként tudnák csökkenteni az akár több évre is duzzadt várakozási időket.

Nehezen érthető az is, hogyan változna mindez az új betegellátási rendben, hiszen eddig, ha egy kórház "területén kívüli" beteget kezelt, elkérhette az ápolás költségeinek 30 százalékát, maximum 100 ezer forintot (co-payment), az intézmények azonban ritkán éltek ezzel a bevételszerzési lehetőséggel, hiszen az OEP fizetett az ellátott betegszám után. Ezen túl azonban, a Semmelweis Terv által bevezetett 8 egészségügyi térség alapján, ha egy beteg nem a lakhelyéhez tartozó, vagy a beutalóján szereplő intézményben szeretné kezeltetni magát, mindenképpen fizet.

Csakhogy vannak az országban olyan területek, például az Észak-Alföld, ahol ma 3859 napot, azaz az országos átlag négyszeresét kell várni egy térdprotézis beültetésére, míg Észak-Közép-Magyarországon átlag 419 napot. Ám az észak-alföldi beteg július 1-jétől már nem kereshet másik intézményt, vagy nem kérheti orvosát arra, hogy utalja be mondjuk egy pesti kórházba a beavatkozás elvégzésére, hiszen akkor ki kell fizetnie ellátását. Az egy hónapos türelmi időszak után ugyanis a kórházaknak már nem fizeti majd ki a "területen kívüliek" ellátását az OEP.

Az új ellátási rend tovább növeli majd a várakozási időket, hiszen az intézményeket tovább korlátozták, sok helyen pedig teljesen megszűntek bizonyos ellátási formák – vélekednek a szakértők.

Eközben a listát vezető beavatkozások "toplistája" nem változott: szürkehályog-, gerincsebészeti műtétek, valamint térd-, illetve csípőprotézis-beültetések elvégzésére várnak tízezrek. Jóval többen, mint az "elátkozott" elmúlt nyolc évben. Míg ugyanis az EBF 2008 első negyedéves adatai szerint akkoriban a térdprotézis-műtétre országos átlagban majdnem egy évet kellett várni, csípőprotézis-műtétre 264 napot, a szürkehályog-műtét várakozási ideje majdnem 3, az orrmanduláé pedig szűk 1 hónap volt, mára ugyanezekre a beavatkozásokra ezek többszöröse a listán töltött idő. Sőt, 2008 májusában összesen 20 ezren voltak várólistán országszerte, ellenben ma csak szürkehályog-műtétre több mint 26 ezren várakoznak.