• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Véget érhet-e a mutyivilág az egészségügyben?

Lapszemle Forrás: 168 Óra Online

Mi az a szuperkórház? Szemfényvesztés? Teljes ellátást nyújtani tudó intézmény?

Az elmúlt hat év nagyrészt az újratervezés jegyében telt az egészségügyben. Szócska Miklós egészségügyi államtitkár térségi rendszert akart, Zombor Gábor pedig visszatért volna a korábbi, megyei ellátásszervezéshez. Eközben időről időre bukkannak fel hírek bezárásra ítélt kórházakról. A 168 Óra csütörtöki számában összeállítás olvasható arról, hogy ezek a lépések minőségromlást okozhatnak az ellátásban - számol be a 168 Óra portálja.

Júniusban került nyilvánosságra a kormány javaslata, hogy megszüntetné a Péterfy Sándor utcai kórházban az aktív ellátást, csak a krónikus, vagyis az ápolási intézmények maradnának. Talán az óriási lakossági felháborodás miatt, de tény: a legújabb hírek szerint a kormány már visszakozik, sőt Lázár János az egyik kormányinfón már egyenesen cáfolta, hogy valaha is be akarták volna zárni a kórházat. Mindenesetre a jelenleg érvényes forgatókönyv szerint maradhat a kórház, de a Fiumei úti traumatológia átköltözik a Haller utcában épülő új központba. A traumatológia épületét közben felújítanák, és később ide költöznének a kórház egyéb műtétes szakmái. De ezek a 2020 utánra szóló tervek, addig minden marad a régiben.

Sokan gondolják úgy, hogy az elkövetkező 15 évben robbanásszerű fejlődés következik be az egészségügyi technológiában. Az amerikai könnyűszerkezetes kórházak amúgy a Kútvölgyihez hasonlóan tömbszerűek, a központi folyosóról érhetők el az egyes osztályok.

De mi az a szuperkórház? Az egészségügyet jól ismerő forrásunk szerint egyszerű a válasz: politikai szemfényvesztés. A kormány értelmezése szerint azonban legalább 800 ágyas kórház, amely a nap minden órájában az összes szakmában képes ellátást nyújtani.

Kovácsy Zsombor egészségügyi szakjogász szerint ma nem tudhatjuk, mi vár ránk a kórházban: előfordulhat, hogy világszínvonalúak a körülmények és a technikai lehetőségek, ugyanakkor csak a szomszéd épületig kell elmenni, és a 19. századhoz sem méltó körülményeket tapasztalunk. Úgy véli, Magyarország rosszul használta fel a forrásokat, presztízsberuházásokra költötte, olyan kapacitásokat fejlesztettek uniós pénzből, amelyek kihasználatlanok, strukturálisan nem alkalmazkodnak a szükségletekhez. Nem sikerült elvinni abba az irányba az egészségügyet, hogy a mai korhoz méltó egészségügyi ellátórendszer alakuljon ki.

– Azt jónak tartom, hogy legyen területi kórháziellátás-szervezés, de attól tartok, hogy a kancellária az éves költségvetési szűrőn át próbálja majd kordában tartani a kórházakat, és nem egy hosszú távú egészségügy-fejlesztés mentén – fogalmazott Kovácsy a 168 Órának.

Részletek a 168 Óra csütörtökön megjelenő számában.