• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Végre beindult a praxisbiznisz?

Lapszemle Forrás: Napi.hu

Érzékelhető az érdeklődés fokozódása a háziorvosi praxisok iránt.

A praxisváltás programnak köszönhetően 2012-ben 67 vétel volt sikeres pályázat útján. Míg a vásárlók átlagéletkora 35 év, az eladók átlagéletkora 65 év volt - derül ki Doncsev András, az emberi erőforrások tárca parlamenti államtitkára által Szél Bernadett független országgyűlési képviselő kérdésére adott írásos válaszából - idézi a Napi Gazdaság.

Az államtitkár szerint az, hogy egy praxisnak van-e háziorvosa, a bérezésen kívül más tényezőktől is függ. Válasza szerint a kormányzat a szakképesítés megszerzésének egyéni útjait támogatja. A praxisjogot körzethez rendelték, és emellett több olyan lépést is tettek, amely a háziorvosok szakmai és egzisztenciális biztonságát javítja. Külön pályázati forrás támogatja a fiatalokat, hogy a házi gyermekorvosi állások felé orientálódjanak. A területi ellátási kötelezettség pedig lefedi az átmenetileg vagy akár tartósan is üres háziorvosi körzetek lakosságának ellátását. A tartósan betöltetlen körzetek ellátását is támogató úgynevezett Praxis 1 képzési és betegellátási programban résztvevő körzetek, a finanszírozás adottságai miatt továbbra is a betöltetlen sorban jelennek meg.

Magyarországon jelenleg 218 olyan háziorvosi praxis van, amelybe rövidebb vagy hosszabb ideje nem találnak doktort. Az OEP adatai szerint ezek közül 132 tartósan betöltetlen – írta a közelmúltban Világgazdaság. A lap szerint vannak olyan települések, amelyekbe hosszú évek óta nem találnak háziorvost. Különösen a hátrányos helyzetű vagy kisebb települések nem vonzóak a doktorok számára, bár Pest megyében és Budapesten is akadnak üres állások. Tiszafüreden és Barcson 2004 ősze óta keresnek gyermek-, Tiszabőn, Mezősason, Nagylakon, Cserépváralján, Putnokon, Somogyapátiban gyerek- és felnőtt háziorvost is. A legtöbb, 41 praxis Borsodban áll üresen. Közben a mintegy négy és fél ezer aktív háziorvos közül 1500 már betöltötte a nyugdíjkorhatárt, átlagéletkoruk 54 év. A legtöbb idős doktor Budapesten, Pest és Csongrád megyében, valamint az ország északkeleti részén dolgozik.

Legolvasottabb cikkeink