• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Végveszélyben a nyugdíjas korúak

Lapszemle Forrás: Napi Gazdaság

Egyre tovább dolgoznak az emberek Európában, miközben az 50 év fölöttiek és a fiatalok körében is gyorsan nő a munkanélküliség.

Az anyagi problémákat generációs konfliktusok tetézhetik. Már-már kétségbeejtő helyzetben vannak az 50-55 év feletti munkavállalók: nem tudnak nyugdíjba menni, miközben a nyakukon liheg a fiatal munkanélküliek tömege – derül ki a Bloomberg európai körképéből – olvasható a napi.hu portálján.

Az EU 27 tagállamában – kivéve Portugáliát és Romániát - 2000 és 2010 között nőtt az 55 évesnél idősebb foglalkoztatottak száma - derül ki az Eurostat adataiból. Ez a tendencia 2011-ben folytatódhatott - állítja Eric Thode, a Bertelsmann Stiftung kutatóintézet vezető elemzője. Olaszországban új párt alakult azzal a fő követeléssel, hogy szállítsák le a nyugdíjkorhatárt. Már megnyertek egy önkormányzati választást és két számjegyű szavazati arányra számíthatnak a jövő májusi választásokon.

A francia baloldali CGT szakszervezet, az ország legnagyobb munkavállalói érdekvédelmi szervezete úgy véli, hogy nem fog csökkenni a munkanélküliség, a rosszul fizetett állások száma és a szegénység, amíg nem mehet mindenki teljes ellátást kínáló nyugdíjba 60 éves korában. A foglalkoztatottakon belüli legnagyobb korcsoport 15–20 évvel ezelőtt mind az USA-ban, mint Európában a 30 éven aluliak korosztálya volt, míg ma az 50 fölöttiek adják ezt a réteget. Szakértők attól tartanak, hogy ez megbontja a társadalmak szociális egyensúlyát. Amennyiben a gazdaságok nem nőnek elég gyorsan ahhoz, hogy munkát adjanak a fiataloknak, akkor generációs konfliktusok alakulhatnak ki.

Olaszországban 1995-ben hagytak fel a nyugdíjak inflációkövető emelésével, amivel ellenérdekeltté tették az embereket a korai nyugdíjazásban. Egy 2008-as változtatás korlátozta az 57 évesek visszavonulását, a jelenleg regnáló kormány pedig 65-ről 66 évre emelte a nyugdíjkorhatárt 2018-tól. Franciaországban 2003-ban szűnt meg a korai nyugdíjazás lehetősége. A korhatárt 2010-ben 60-ról 62 évre emelték, amit az új elnök azok esetén, akik tinédzser korukban álltak munkába – 110 ezer ember - visszavitt 60 évre. A munkában lévő idősek aránya 2012 második negyedévében 56,5 % volt szemben a 2008-as 55,4 %-kal – olvasható a portálon.

Hiába maradnak azonban az 55 év felettiek a munkaerőpiacon, ez nem jelenti azt, hogy állásuk is van. Franciaországban például a 2008-s 4,9 százalékról 2012 második félévére 6,5 %-ra nőtt az ötven éven felüliek munkanélküliségi rátája. Ráadásul az idősebbek jellemzően kétszer annyi ideig keresnek munkát, mint a fiatalabbak, mivel képzettségük elavultabb és magasabb bérre jogosultak. Még az is nehezíti a helyzetüket, hogy nincs módjuk visszatérni valamilyen oktatási intézmény falai közé vagy visszaköltözni a szüleikhez.

Az idősebbek kirúgása egy-egy vállalatnál jelentheti azt, hogy a helyükre fiatalokat vesznek fel, nemzetgazdasági szinten azonban ez nem feltétlenül működik – húzta alá Bertelsmann Stiftung kutatóintézet vezető elemzője, hozzátéve azt is: A dolog „fordítva is igaz": azokban az országokban, ahol magas az 50 felettiek foglalkoztatása, ott jó a helyzetük a fiataloknak is, lásd Németországot és Svédországot.

Legolvasottabb cikkeink