• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Vélemény: Hogyan építsünk szuperkórházat?

Lapszemle Forrás: mno.hu

A tervek komolyságát az is megkérdőjelezi, hogy nem keresnek innovációs szakértőt.

Első lépés: vegyünk egy olyan szakembert, aki nemzetközi téren – mondjuk az Egyesült Államokban – már bizonyította, hogy otthonosan mozog ilyen környezetben, és szívesen építene egy minden igényt kielégítő kórházat az országnak az amerikai adófizetők pénzén szerzett gyógyászati tapasztalatai alapján. Feltéve, ha tényleg ez a „szuper" olvasata a kormány részéről, és az nem a beton fedőneve. Az idő azonban sürget! Hiszen az ez évi költségvetésben – csak a kórház terveinek előkészítésére – egymilliárd forintot különítettek el. Ugyanakkor még a helyszín sem biztos. A tervek komolyságát az is megkérdőjelezi, hogy nem is keresnek innovációs szakértőt – írja Oláh Zoltán Sándor cikkében bioinformatikus, molekuláris biológus az mno.hu portálján.

Egy „szuperkórház" esetében nem a gyökeresen új molekuláris szemlélet, illetve posztgenomikai tudásunk alkalmazása lenne a minden mást meghaladó cél? Akik eddig megszólaltak a kérdésben, a megszokott nótát fújták hálapénzről vagy húsevő – „szuperellenálló" – klinikai kórokozókról. Ebben az esetben viszont mitől várhatjuk, hogy egy valóban „szuper" gyógyintézmény jöjjön létre? – teszi fel a kérdéseket a cikkíró.

Új, főleg vidéki kórházakra vagy a régóta halogatott ráncfelvarrásra mintegy 500 milliárdot költöttünk, de ettől még nem múlt el a hiányérzetünk, és a betegellátás sem lett jobb. Legfeljebb el lehet mondani, hogy a GDP-ből egyre többet költünk az egészségügyre.

Persze ez a beteget vajmi kevéssé érdekli. Feltehetjük a kérdést: képesek vagyunk-e ezzel a tűzoltómunkával több drága pénzen kiképzett rezidenst vagy gyakorló orvost itthon tartani? Csökkent-e az orvosok nemzetközi gyógyszercégekhez vándorlása? Nem! Egyre többen talicskázzák vagy hordják ki lábon a beléjük fektetett tudást ahelyett, hogy a hazai ellátatlan betegek kezelésére fordítanák. Ráadásul elértük, hogy az orvosok után a nővérek, az ápolók, sőt lassan már a beteghordók is elmennek a fizetőképes Nyugatra. De elég összeszámolni a külföldi és hazai gyógyszergyáraknak tízezrével magáncéllal dolgozó klinikai orvosokat és azok asszisztenseit – vagyis a belföldön „láthatatlan" pályaelhagyókat a kivéreztetett magyar egészségügyben.

A teljes cikk itt olvasható.                                          

Legolvasottabb cikkeink