• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

Velkey György: nagyon sok múlik a felkészülésen

Lapszemle 2020.03.25 Forrás: InfoStart
Velkey György: nagyon sok múlik a felkészülésen

Az emberek egészségügyi állapotától is függ, hogy milyen kimenetele lesz a koronavírus-járványnak.

Ha az utolsó napok előkészületei is sikeresek, az egészségügy – a kiinduláshoz képest – a lehető legjobb állapotban várja majd a járványt – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában a Bethesda Gyermekkórház főigazgatója. Velkey György szerint azonban kevés a szakember, és az eszközök terén is van lemaradás. A műsorban az is elhangzott, hogy nemcsak az egészségügyi ellátórendszertől, de az emberek egészségügyi állapotától is függ, hogy milyen kimenetele lesz a koronavírus-járványnak.

Velkey György szerint, köszönhetően az elmúlt években – döntően uniós, de nem kevés hazai forrásból – megvalósult fejlesztéseknek az egészségügyben, sokkal jobb infrastruktúrával tud az ország nekivágni az előttünk álló időszaknak, mintha ezelőtt egy bő évtizeddel következett volna be a koronavírus-járvány. Nagyon sok kórház megújult, számos jól felszerelt intenzív osztály áll rendelkezésre, ahogyan a szakembergárda is jobb állapotban van, mint korábban – emlékeztetett a Bethesda Gyermekkórház főigazgatója –, de ez utóbbival problémák is mutatkoznak. Nagyon sokat számít, hogy sok fiatal itthon maradt az ösztöndíjrendszereknek és rezidensprogramoknak hála, valamint az ápolóképzés is „mintha elindult volna felfelé”, de azért látni kell, hogy még így is nagyon nagy a szakemberhiány az egészségügyben, ráadásul most az idősebb kollégáknak a „teljesen jogos” kivonásával az ellátórendszerből, kevesen vannak összességében a szakemberek – fogalmazott a Bethesda főigazgatója.

...

Az InfoRádió Aréna című műsorában az is elhangzott, hogy nemcsak az egészségügyi ellátórendszertől, de az emberek egészségügyi állapotától is függ, hogy milyen kimenetele lesz a koronavírus-járványnak. Ugyanakkor úgy érzi, hogy erről kevés szó esik.

Velkey György szerint most különösen fontos az immunrendszer erősítése, a megfelelő táplálkozás és a mozgás. Fontosnak nevezte a vitaminellátást, hiszen egyébként is a tavasz eleji hiányos állapotban vagyunk, tehát ezek pótlása a lehetséges összes módon „borzasztóan fontos”. Ahogyan az is, hogy fizikailag jó állapotban legyünk önmagunkhoz képest. Ezért az otthon tartózkodó időseknek is nagyon ajánlott, hogy az életformájukba illesszenek bele megfelelő tornát, mert a fizikai állóképességünk fenntartása mindannyiunk számára nagyon fontos.

További részletek a cikkben.

Legolvasottabb cikkeink