Évek óta nem találtak olyan primőrt, amelyikben több kemikália lett volna a megengedettnél.
Évente 2,8-3 millió tonna zöldség és gyümölcs terem hazánkban, és csupán néhány olyan eset van, amikor valami vegyszermaradványt tudnak kimutatni belőlük, a vizsgált termékek 57 százalékában nem is volt kimutatható. Az esetek nagy részében az EU-n kívüli országból érkezett zöldségben, gyümölcsben találtak határérték feletti kemikáliákat. Az EU-n kívüli országokból beérkező élelmiszerek 6,5 százalékában volt az engedélyezett határértéket meghaladó növényvédőszer-maradék, szemben az uniós tagállamok 1,6 százalékos arányával. Emiatt is jobban járunk, ha hazait választunk, és meg is tehetjük, hiszen a hazai piacon fellelhető zöldség és gyümölcs 70 százaléka itthon terem, mindig van miből választani - írta a vg-hu.
A forgalomba kerülő zöldségeket, gyümölcsöket a növényvédőszer-maradékok kimutatására rendszeresen ellenőrzik. Ha szermaradékot csak határérték alatti mennyiségben mutattak ki az élelmiszerből, akkor biztosan nem jár kockázattal a fogyasztása. A határértékek az egészségügyi kockázat legkisebb mértékénél is alacsonyabban vannak megállapítva, így ha normál mennyiségben mégis ilyen terméket fogyaszt, akkor sem betegedhet meg tőle.
Bizonyos szermaradékokat mosással sem lehet eltávolítani.
A citrusfélék héját növényvédő és gombaölő szerekkel kezelik, ráadásul gyakran viasszal is bevonják ezeket a gyümölcsöket, hogy így is tartósítsák őket. Emiatt ezeket a vegyszereket még nehezebb, vagy nem is lehet lemosni róluk. Ezért csak olyan citrusfélének reszelje le a héját, amelyen feltüntették, hogy kezeletlen. Ha sokat kell szállítani, az almát, a körtét és a nektarint is hasonlóképpen kezelik. Éppen ezért, ha ezek a gyümölcsök külföldről származnak, inkább hámozza meg őket, a héjukat ne fogyassza el!