• nátha
  • A tüdőgyógyász szerint a náthának is lehetnek szövődményei

   A tüdőgyógyász szerint a náthának is lehetnek szövődményei

  • Immunerősítést már nyár végén érdemes elkezdeni

   Immunerősítést már nyár végén érdemes elkezdeni

  • Itt az ősz, már támadnak a vírusok

   Itt az ősz, már támadnak a vírusok

 • melanóma
  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

  • A betegségről a melanoma világnapján

   A betegségről a melanoma világnapján

  • Melanoma: Fedezze fel időben az árulkodó jeleket!

   Melanoma: Fedezze fel időben az árulkodó jeleket!

 • egynapos sebészet
  • Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

   Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

  • Profilbővítést tervez a sikeres egynapos sebészet

   Profilbővítést tervez a sikeres egynapos sebészet

  • Megtriplázható az egynapos műtétek száma hazánkban

   Megtriplázható az egynapos műtétek száma hazánkban

Vérdepó az SZTE központi műtőblokkja mellett

Lapszemle 2018.10.27 Forrás: delmagyar.hu
Vérdepó az SZTE központi műtőblokkja mellett

Egyajtónyi közelségben a vérkészlet - 124 egységnyi mennyiség folyamatosan elérhető a Szegeden műtött betegeknek.

Vérdepót alakítottak ki az SZTE központi műtőblokkja mellett, így 124 egység vérkészítmény folyamatosan rendelkezésre áll helyben. A biztonságos és ellenőrzött tárolásnak köszönhetően spórolni is tudnak az életmentő csomagokkal: a fel nem használt mennyiséget ezentúl nem kell megsemmisíteni, azokat a véradó állomás más ellátóhelyekre tudja szállítani, írja a delmagyar.hu.

Ha az operáció során transzfúzióra van szükség, az ellátó személyzetnek csak az ajtón kell kilépnie, és helyben veheti át a szükséges mennyiséget. Fendler Judit, a Szegedi Tudományegyetem kancellárja úgy fogalmazott, kis költséggel olyan szakmai fejlesztést valósítottak meg, melytől éves szinten 60 millió forintos megtakarítást remélnek. Egy olyan tevékenységet vontak ugyanis magukhoz, melyet eddig külső szereplő látott el. Németh László, a Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ elnöke hozzátette: a vér így közelebb került a felhasználókhoz, ennek köszönhetően gyorsan kaphat biztonságos, megfelelő minőségű vért minden beteg.

Molnár Anna, a Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ transzfúziós felelőse elmondta, a legnagyobb vérigénye a szívsebészeti és nagy érsebészeti, a gerincsebészeti operációknak, illetve a gyomor- és bélrendszeri vérzéseknek, valamint a súlyos, vérző sérülteknek van.

– Egy felnőtt ember testében nagyjából 5 liter vér kering, extrém esetben viszont akár ennél nagyobb mennyiségre is szükség lehet egy operációnál. Múlt héten például egy súlyos sérült számára 2 óra alatt 30 egységet használtunk el, ami 10 litert jelent. Annak pedig, hogy mindez karnyújtásnyira van, azért van nagy jelentősége, mert akár 2 perc alatt is elvérezhet egy beteg.

A műtők mellett az SBO, a hematológia és a belgyógyászat is sok vért használ fel, összességében tehát a vérkészítmények 90 százalékára a Semmelweis utcai épülettömbben van szükség. Ezért alakították ki ott az egyetemi Vérdepót, ahonnan legrosszabb esetben is csupán pár száz métert kell megtenni a hűtőtáskával, melyben az életmentő készítményt viszik házon belül.

Legolvasottabb cikkeink