• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Versengenek az egészségügyi adatokért Kelet-Európában

Lapszemle 2020.01.11 Forrás: vg.hu
Versengenek az egészségügyi adatokért Kelet-Európában

A kelet-európai magán-egészségügyi piac kezdetleges jellege ritka lehetőségeket rejt, mivel kevésbé telített, mint a nyugati-európai piacok

A kelet-európai magán-egészségbiztosítási piac egy még szárnyait bontogató szegmens, amely nagy jövő előtt állhat, az utat azonban buktatók nehezíthetik. A biztosítók és a startupok azon dolgoznak, hogy versenytársaik előtt járjanak a régió egészségügyi adatainak felhasználásában, írja a Reuters nyomán a Világgazdaság online.

A régió nagyobb biztosítói, mint a PZU, a Generali, a Vienna Insurance Group (VIG), arra törekszenek, hogy összegyűjtsék és elemezzék a gyorsan növekvő piacról származó betegek adatait a kockázatkezelés és a szolgáltatások árainak optimalizálása céljából.

Az adatok képezik a jövő alapját – mondta Almássy Gabriella, a VIG magyar részlegének, az Union Biztosítónak az ügyvezető igazgatója. Hozzátette, az adatok kulcsszerepet játszanak annak meghatározásában, hogy hol lehet nyereséget szerezni a régió egyre versenyképesebb egészségbiztosítási piacán. Ennek céljából számos biztosító olyan technológiai cégekkel kooperál, mint például az Infermedica lengyel startup, amely olyan szoftvert fejlesztett ki, amely elemzi az anonim egészségügyi információkat a megfelelő diagnózis felállításához.

Azt látjuk, hogy az egészségügyi adatok fellendülése hasonlít a pénzpiacok 10-15 évvel ezelőtti fellendülésére – mondta Maciej Malenda, az Infermedica partnerségi vezetője. A lengyel cég együttműködik a PZU és az Allianz biztosítóval. Aranyláz van a magán-egészségügyi piacon – tette hozzá Malenda.

Az egészségügyi adatok világszerte egyre fontosabbak a biztosítók és a technológiai vállalatok számára. Ezt a trendet jól mutatja, hogy a Google tavaly ismertetett terve szerint megvásárolja a különböző okoseszközeivel a fizikai állapotot nyomon követő Fitbit nevű céget 2,1 milliárd dollárért. A fúzióval a Fitbitnek igencsak gazdag adathalmaz áll majd rendelkezésre. A Fitbit a többi között nyomon követi, hogy a felhasználó hány lépést tett meg egy nap, hány kalóriát égetett el, de a pulzusszámról vagy éppen az alvásminőségről is visszajelzést ad.

A kelet-európai magán-egészségügyi piac kezdetleges jellege ritka lehetőségeket rejt, mivel kevésbé telített, mint a nyugati-európai piacok. Ehhez még hozzájön, hogy a fogyasztók egyre többet költenek – mindazonáltal elemzők szerint ez egyben a legnagyobb akadály is a biztosítók számára. Vezetők szerint a még hiányos adatbázis megnehezítheti a trendek meghatározását, és bonyolulttá teheti a kockázati árképzést, és évekbe telhet, mire az adatgyűjtésbe és az elemzésbe fektetett beruházások megtérülnek.

Legolvasottabb cikkeink