• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Vérző szívvel hagyják el a pályát az egészségügyiek

Lapszemle 2021.08.12 Forrás: Index
Vérző szívvel hagyják el a pályát az egészségügyiek

Az egészségügy most egy nehezített pálya, és nem tett neki jót a kötelező oltás bevezetése, mert még többen fogják elhagyni a területet.

Mindössze három hetük van az eddig be nem oltott egészségügyi dolgozóknak, hogy a ma már rendeletbe foglalt jogszabályi követelményeknek eleget tegyenek, írja az Index. S ugyan januárban még úgy tűnt, nem tehetik kötelezővé az oltás felvételét, ezt a helyzetet változtatta meg a kormányfő július 16-án tett reggeli bejelentése a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában, ahol nem csak azt mondta el, hogy lehetőség van a harmadik vakcina beadatására, de azt is közölte, hogy szigorításokat vezetnek be az egészségügyi dolgozók körében.

A meggyőzésben az érdekképviseleti szervek is részt vettek. Az egészségügyi dolgozók kötelező oltását a Magyar Orvosi Kamara (MOK) és a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) is támogatja, és azt az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ) is indokoltnak tartja mind az ágazatban dolgozók, mind a betegek és a hozzátartozóik egészségének védelme érdekében. 

Az oltás felvétele biztosít bennünket, családunkat és a betegeket arról, hogy egy újabb járványhullám során az egészségügyi dolgozók nem fertőződnek koronavírussal, illetve nem adják azt tovább – fogalmazta meg a MESZK az egyik közleményében. 

Az ápolónő tudatosan választotta az egészségügyi területet, hosszú hónapokon keresztül hetente utazott a képzés miatt, éjszakákat tanult át, így amikor elkezdhette az ápolónői munkáját, úgy érezte révbe ért. Most, hetekkel a bejelentés után is igencsak indulatosan sorolja, miért nem tartja etikus lépésnek a kötelező oltás bejelentését, úgy érzi a választás lehetőségét elvették tőle, és ha a munkába állás feltételeként kötötték volna ki a vakcinát, az egy tiszta helyzetet teremthetett volna számára.  Július végén mégis komoly döntést kellett hoznia, ami nemcsak a munkája, de a lakhatási lehetőség elvesztésével is együtt jár.  

A szolgálati lakásból is ki kell költöznöm, de az a kisebb gond, a rosszabb az, hogy így nem tehetem azt, amit igazán szeretek – hangsúlyozta az augusztus végéig még ápolónőként dolgozó fiatal lány, akinek a párja mentős, és szintén el fogja hagyni a pályát. Hozzátette, az egészségügy most egy nehezített pálya, és nem tett neki jót a kötelező oltás bevezetése, mert még többen fogják elhagyni a területet.