• nátha
  • Itt az ősz, már támadnak a vírusok

   Itt az ősz, már támadnak a vírusok

  • A gyakori fülbetegségektől is megóvhat  a helyes orrfújás

   A gyakori fülbetegségektől is megóvhat  a helyes orrfújás

  • Honnan ismerhetjük fel a nátha szövődményét?

   Honnan ismerhetjük fel a nátha szövődményét?

 • melanóma
  • Itt az éves anyajegyszűrés ideje!

   Itt az éves anyajegyszűrés ideje!

  • Esztétikai probléma, vagy rákmegelőző állapot?

   Esztétikai probléma, vagy rákmegelőző állapot?

  • Nagykanizsán több százan vettek részt a melanóma-vizsgálaton

   Nagykanizsán több százan vettek részt a melanóma-vizsgálaton

 • egynapos sebészet
  • Lassan elkészül az orosházi kórház egynapos sebészeti részlege

   Lassan elkészül az orosházi kórház egynapos sebészeti részlege

  • Több műtétet vállalnának az egynapos sebészetek

   Több műtétet vállalnának az egynapos sebészetek

  • Egynapos sebészet: felmérés és tanulságok

   Egynapos sebészet: felmérés és tanulságok

Vese-keresztdonáció: a lehetőség megvan

Lapszemle Forrás: mno.hu Szerző:
Vese-keresztdonáció: a lehetőség megvan

Egyelőre nem végeztek ilyen típusú transzplantációt és nem tudni, mekkora lenne az igény.

A szervátültetések valósággá válása a múlt század második felében rengeteg olyan beteg számára adta vissza az életben maradás reményét, akire korábban – a létfontosságú vese, szív, máj, tüdő, hasnyálmirigy működésképtelensége folytán – a biztos halál várt. Az átültethető szervek folytonos hiánya miatt azonban sokan még ma is meghalnak a transzplantáció előtt. Sok vesére várónak jelenthetne megoldást az úgynevezett keresztdonáció, amely mindeddig csak elvi lehetőség volt hazánkban, és még az érintettek többsége számára is teljesen ismeretlen - írja az mno.hu.

Rengeteg vesebeteg számára azonban ez nem jelent megoldást, mivel nincs alkalmas donor a családjában vagy a baráti körében. Létezik azonban egy harmadik lehetőség is, amely néhány éve Magyarországon is legális, mégsem tud róla sok érintett sem. Ez a keresztdonáció, amelyben a vesére várókból és az ő rokonságukhoz, baráti körükhöz tartozó donorokból álló párok találnak egymásra, és szervet cserélnek. Tehát adva van egy beteg és egy rokona, aki szívesen adna vesét neki, de például a vércsoportjuk összeegyeztethetetlensége miatt nem adhat – nevezzük őket A párnak. Ha ők találnak egy másik, B párt, ahol a betegnek jó lenne az A pár donorának veséje, a B donor veséje pedig kompatibilis az A recipiens immunrendszerével, akkor a páros szervátültetés megvalósítható.

A vese-keresztdonáció azonban a benne rejlő lehetőségek ellenére mindeddig nem vált sikertörténetté Magyarországon, amiért részben az ismerethiány, részben a vele szemben megnyilvánuló bizalmatlanság okolható.

Kalmár Nagy Károly transzplantációs sebész, a Pécsi Tudományegyetem sebészeti klinikájának osztályvezető főorvosa elmondta: „Az országban még nem végeztek ilyen műtétet. Most készülünk az elsőre, vannak is jelöltjeink, bár még nem sikerült két összeillő párt találnunk. Az egyik pár a János álnévvel illetett beteg és donorja lenne, de a reménybeli másik pár beteg tagjának szervezete – mint az immunológiai próbák során bebizonyosodott – nem fogadta volna be a szervet, így ez meghiúsult."

Arról nincsen hivatalos információ, hogy egyáltalán mekkora igény lenne Magyarországon a vesetranszplantáció e formájára.

A teljes cikk az mno.hu portálján olvasható.

Legolvasottabb cikkeink