• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Vesszőfutás és komoly utóhatás a rutineljárás után

Lapszemle Forrás: sonline.hu

Egyszerű rutineljárásnak indult.

A lakócsai Sághy Józsefben fel sem merült, hogy a rákövetkező éveiben sohasem feledi el a napot, amikor a szigetvári kórházban átesett egy végbéltükrözésen. Még 2010-ben egy barcsi ultrahang-vizsgálatnál kiderült, bélvastagodásom van. Beutaltak a szigetvári kórházba, ahol át is estem a tükrözésen. Már az is gyanús volt, hogy utána meglehetősen rosszul voltam, ám a kezelőorvos csak megnyomkodta a hasamat, s azt mondta, nincs semmi baj, el fog múlni – elevenítette fel kálváriája kezdeteit a nyugdíjas férfi, akinek az állapota azonban nem javult. A röntgen kimutatta: levegő került a hasába. Vagyis kiszúrták a belét. Emiatt két újabb műtéten esett át, ma is háló tartja belülről a hasát, nem emelhet, nem ehet normálisan – olvasható a sonline.hu portálján.

Természetesen nem hagytam annyiban a dolgot, az orvosi kamara etikai bizottságához fordultam, és a kórháznak is jeleztem, beperlem őket – folytatta a férfi. Erre megfenyegettek, azt mondták, ha bíróság elé viszem az ügyet, még a házam is rámegy a költségekre. Megijedtem, s ügyvédhez fordultam.

Sághy József közben azért be akarta biztosítani magát, elment egy magánklinikára, ahol megállapították: rosszul készítették elő a beteget, a szükségesnél sokkal kevesebb hashajtót kapott.
Most éppen a harmadik ügyvéd foglalkozik az ügyemmel. Megpróbáltam megegyezni a kórházzal is, az év elején megkerestem őket. Százezer forintot kínáltak, valamint felajánlották, ha legközelebb valaki beteg lesz a családban, az egyik VIP-szobában helyezik el. Nem fogadtam el, maradandó betegségem lett, ezért kétmillió forintot is megítélhet a bíróság. Engedni is hajlandó vagyok, másfélmillióval beérem – mondta a lakócsai nyugdíjas.

A portál megkereste a szigetvári kórházat is. Berecz János főigazgató elmondta: folyamatosan tárgyalnak Sághy Józseffel, azonban az esetről más a véleménye, mint a lakócsai nyugdíjasnak. Valóban történt egy beavatkozás, mely előtt a beteget tájékoztattuk a műtéti kockázatról, s alá is írta a beleegyező nyilatkozatot. Egy ilyen tükrözésnél ezerből egyszer előfordulhat hasonló probléma, szerencsétlenség, hogy éppen most történt. Úgy vélem azonban, a kórház nem hibázott, s így kártérítési kötelezettségünk sincsen – tette hozzá Berecz János.

A portál azon felvetésére, miért ajánlottak fel százezer forintot a lakócsai férfinak, a főigazgató így reagált: egyfelől emberi szempontok vezérelték őket, másrészt úgy gondolták, ennyit megér, ha nem kell évekig bíróságra járniuk. De ennél nem többet – emelte ki Berecz János, aki hozzátette azt is: – A követelést pedig nem fogadhatjuk el, hiszen elvileg semmi sem jár a betegnek. Az ügyet persze mi is szeretnénk lezárni, ezért felvettük a kapcsolatot a kórház biztosítójával, nyilatkozzanak, hogyan látják az esetet. Tapasztalataim alapján úgy vélem, a biztosító vállalja a pert, mellyel a beteg folyamatosan fenyegetőzik. S ha kiderül, hogy Sághy József megsérti az intézmény jó hírnevét, mi is megtesszük a szükséges lépéseket.