• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Veszélybe kerülhet a karanténban lévők magyarok szavazása

Lapszemle 2022.02.09 Forrás: 444.hu
Veszélybe kerülhet a karanténban lévők magyarok szavazása

Úgy tűnt, hogy a kormány nem foglalkozik az országgyűlési választások járvány jelentette kihívásaival.

A 2022-es országgyűlési választást és a vele egy napon tartott népszavazást nemcsak különleges jogrendben, hanem járványhelyzetben is rendezik, amire korábban nem volt példa Magyarországon. Fontos lenne, hogy az állam felkészüljön az ebből fakadó nehézségekre, és mindenki le tudja adni a szavazatát akkor is, ha karanténban van, vagy olyan országban akar szavazni, ahol szigorúbb járványügyi szabályok vannak érvényben - írja a ataszjelenti.444.hu.

Az idei országgyűlési választások több szempontból is példa nélküliek lesznek: most először tartanak választásokat és népszavazást egy napon, és korábban olyan sem volt, hogy különleges jogrend mellett (veszélyhelyzetben), egészségügyi válsághelyzetben kelljen több millió választópolgárnak szavaznia. Egészen az elmúlt napokig úgy tűnt, hogy a kormány nem foglalkozik a járvány jelentette kihívásokkal, és február elején is csak annyi derült ki, hogy mozgóurnát igényelhetnek azok, akik karanténban lesznek április 3-án.

Pedig Magyarországon – és a külképviseleti szavazás miatt külföldön is – számos olyan kihívást tartogat a járványhelyzet, amelyek már most előre láthatók, és amelyekre fel kellene készülnie a választási szerveknek. 

Szavazás karanténban 

Az első probléma mindjárt a karanténba került választópolgárokkal kapcsolatos. Aki karanténban van, az csak orvosi ellátás miatt hagyhatja el a lakóhelyét. Ilyenkor még kenyérért sem mehetünk le a boltba, tehát szavazni sem mehet a karanténba zárt választópolgár, miközben a szavazati jogát nem vehetik el tőle. 

A Nemzeti Választási Iroda szerint ilyenkor a mozgóurna-igénylés a megoldás: a szavazatszámláló bizottság tagjai maszkban és védőkesztyűvel felszerelkezve keresik fel az otthonához kötött szavazót, aki így leadhatja szavazatát. Ez azonban nem olyan egyszerű, mint amilyennek elsőre tűnik.

Egyrészt a jogszabály szerint mozgóurnát csak az kérhet, aki “mozgásában egészségi állapota vagy fogyatékossága, illetve fogvatartása miatt gátolt”. Ha szigorúan értelmezik a jogszabályt, akkor a “gyanús” esetek, illetve a szoros kontaktként azonosított (tehát nem igazoltan fertőzött) szavazók nem kérhetnek mozgóurnát, miközben ők sem hagyhatják el a lakóhelyüket. Ezzel elesnének a szavazati joguktól, ami elfogadhatatlan jogkorlátozás lenne.

További részletek a cikkben.