• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Veszélyben a támogatott szolgáltatások

Lapszemle 2020.08.26 Forrás: vg.hu
Veszélyben a támogatott szolgáltatások

A gyógyfürdőknél a közfinanszírozott ellátásnál sem a térítési díjak, sem a költségvetési keret nem emelkedett 2012 óta.

A kormány arra kérte Kásler Miklós szakminisztert, hogy október közepéig dolgozza ki a nemzetközi jelentőségű gyógyhelyeken piaci alapon finanszírozható és közfinanszírozott szolgáltatások szétválasztásának rendszerét - írja a vg.hu.

Megszűnnek a Gellért fürdőben a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) által támogatott gyógykezelések – közölte a fürdő üzemeltetője, a Budapest Hévizei és Gyógyfürdői Zrt.

A legtöbb gyógyfürdő ezeket a kezeléseket önköltségi ár alatt kénytelen nyújtani – reagált a fejlemény kapcsán lapunknak Boros László Attila, a Magyar Fürdőszövetség elnöke. Példaként elmondta, hogy a gyógyvizes medencekúra NEAK által finanszírozott térítési díja 274 forint, a súlyfürdő ára 500–1200 forint között van, holott piaci alapon az utóbbiért 4300 forintot kell fizetniük a vendégeknek. Magyarországon összesen tízféle kezelést támogat az egészségbiztosító minden 18. évét betöltött magyar állampolgár részére évente kétszer 15 alkalommal.

Sem a térítési díjak, sem a költségvetési keret nem emelkedett 2012 óta, azonnali, legalább 50 százalékos emelésre lenne szükség – hangsúlyozta a szakember. A statisztikai adatok azt mutatják, hogy a koronavírus-járvány miatt egyébként is mélyponton vannak a fürdők. Az előző évi forgalom 50-60 százaléka esett ki, ami 3-5 milliárd forint veszteség.

További részletek a cikkben.

A cikkel kapcsolatban tájékoztatást küldött a fürdő üzemeltetője augusztus 29-én:

A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) által támogatott gyógykezelések közül a gyógyvizes gyógymedence és a gyógymásszázs szolgáltatások továbbra is elérhetőek lesznek.

A fürdő felkészítési munkálatai a Nemzeti Népegészségügyi Központ ajánlásai szerint zajlottak. A gyógyfürdő munkatársai fokozott nagytakarítási és fertőtlenítési munkákat végeztek a fürdő területén. Az újranyitásra a medencék vizének teljes körű bevizsgálása után kerül sor. A többi fürdőhöz hasonlóan a medencék vizét az előírások szerint fertőtlenítik, minőségét két óránként ellenőrzik. A belépéshez használt proxy órákat minden használat után fertőtlenítik. A forgalmasabb látogatótereket (pl. beléptetés, közlekedőterek, vizes blokkok, mellékhelyiségek) legalább óránként, a medence-, illetve lépcsőkorlátok, vízbe jutást segítő eszközöket 30 percenként fertőtlenítik. 

A vendégek még nagyobb biztonsága érdekében a fürdők bejáratánál hőmérséklet mérést végeznek és 37 fok feletti testhőmérséklet esetén nem engedik be a látogatókat.