• nátha
  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

 • melanóma
  • Melanoma: Jobb az esélye annak, aki nem egyedülálló

   Melanoma: Jobb az esélye annak, aki nem egyedülálló

  • Friss kutatás: Több nő jár bőrgyógyászati szűrésre

   Friss kutatás: Több nő jár bőrgyógyászati szűrésre

  • 10 dolog, amit mindenkinek tudnia kell a melanomáról

   10 dolog, amit mindenkinek tudnia kell a melanomáról

 • egynapos sebészet
  • Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

   Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

  • Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

   Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

  • Jövőre elkészül az egynapos sebészeti egység Kecskeméten

   Jövőre elkészül az egynapos sebészeti egység Kecskeméten

Veszélyben a városi kórházak aktív ágyai

Lapszemle 2021.06.09 Forrás: Népszava Online
Veszélyben a városi kórházak aktív ágyai

A tervben meghatározott minimális esetszámhoz kötnék, hogy hol milyen ellátás maradhat.

Mintegy 2500 kórházi ágyat szüntetnének meg, további hat kisebb városi intézmény telephelyén feladnák az aktív betegellátást és 13 ellátóhelyen, például a kalocsaiban, a jövőben már nem végeznének műtéteket – egyebek mellett ezek a tervek szerepelnek a lapunk és az RTL Híradó birtokába jutott dokumentumban, amit az Országos Kórházi Főigazgatóság készített. Az anyagot, amely egyebek mellett alaposan átszabná a városi intézmények feladatait, alig 48 óra alatt kellett véleményezniük a megyei centrum kórházak vezetőinek - írja a Népszava.

A most elkészült kórház átalakítási terven felismerhetőek a Boston Consulting Group (BCG) tanácsadó cég által képviselt, a szlovák reformelképzelésekből ismert elemek. Pintér Sándor belügyminiszter korábban 350 millióért rendelt elemzést a BCG-től.

Az egészségügy átalakítása tavaly tavasszal került napirendre, a kormány több tagja – köztük maga a miniszterelnök – is jelezte, hogy nekilátnak a rendszer megújításának.

A készülődésnek voltak is látható jelei: Kásler Miklós humánminiszter és Pintér Sándor belügyminiszter különböző, a rendszer átalakítását előkészítő bizottságokat hoztak létre. Pintér sorra fogadta az ágazat érdek- és szakmai szövetségeinek vezetőit, továbbá mintegy 350 milliós megbízást adott a Boston Consulting Group (BCG) tanácsadó cégnek, hogy készítsen elemzést arról, miként lehetne javítani a magyar egészségügy hatékonyságát. Ez a cég korábban a szlovák kormány megbízására készített hasonló javaslatot. Abban egyebek mellett azt ígérték, hogy húsz százalékkal is nőhet a szlovák rendszer hatékonysága és akár 30 százalékos minőségjavulást érhetnek el a közszolgáltatásokban. Az ezen alapuló szlovák egészségügyi reformtervet – noha az ottani ellenzék pártjai is támogatták –, a gyakorlatban még nem tesztelték. A BCG által Magyarországnak készített koncepció tavaly nyár végére elkészült, és azt át is adták Pintér Sándornak, de azóta sem hozták nyilvánosságra.

A most elkészült kórház átalakítási terven viszont felismerhetőek a BCG által képviselt, a szlovák reformelképzelésekből ismert elemek. Például meghatározott minimális esetszámhoz kötnék, hogy hol milyen ellátás maradhat.

További részletek a cikkben.

 

 

Legolvasottabb cikkeink