• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Veszélyben Budapest ivóvize?

Lapszemle Forrás: Napi.hu

A pánikkeltés mindenkori forgatókönyve működik.

A „szokásoknak megfelelően" ismét elindult környezetvédelmi adok-kapok a zöld szervezetek és a vörösiszaptározók üzemeltetői között – mondták szakértők. A tények egyelőre az almásfüzitőieket igazolják. Az almásfüzitői vörösiszap-tározók Duna menti gátjait a Duna megjósoltnál 10 centiméterekkel magasabb vízállása esetén sem fogja "meghágni" - mondta korábban Illés Zoltán, a Vidékfejlesztési Minisztérium környezetügyért felelős államtitkára, miután terepszemlét tartott a területen – olvasható a napi.hu portálján.

A Tatai Környezetvédelmi Zrt. (TKV) által üzemeltetett területen bejárást tartott a politikus, a szakemberek minden nap 24 órában ellenőrzik a biztonsági előírásokat, azok - elmondásuk szerint - továbbra is megfelelnek az előírásoknak. Így a közeledő árvízzel kapcsolatban is folyamatosan tájékoztatják a lakosságot: biztonságban van a terület, az ivóvízbázist sem fenyegeti veszély.

A mindenkori pánikkeltés forgatókönyvének megfelelően azonban egyre több érdeklődő kérdezi, milyen havaria-tervek készültek arra az esetre, ha a Duna vízszintje meghaladja a prognosztizáltat. Igaz, Orbán Viktor is a kilenc legveszélyeztetettebb területek között említette az almásfüzitői VII-es tározót, és a TKV is elismerte, hogy a vállalat munkatársai az egyik legnagyobb kockázatnak kitett helyen, Komárom térségében vesznek részt a mentési munkálatokban, ennek ellenére állítják, a Greenpeace (GP) ezt a helyzetet kihasználva kezdett újabb "nemtelen támadásba és pánikkeltésbe". A zöldek már korábban is azt állították, a tározók gátjai nem elég erősek.

A TKV közleménye szerint mára be kellett látniuk, hogy ezt a gátrendszert felkészítették még egy ilyen hatalmas áradás kivédésére is. Ezért, a már többször megcáfolt rágalmakkal próbálkoznak ismét. A vörösiszap-tározók jól szigeteltek, semmit sem engednek át. Onnan, semmiféle mérgező anyag nem kerülhet ki. Az ott tárolt vörösiszap megszilárdult, maga is vízzáró réteget képez, ráadásul az egész egy hatalmas természetes vízzáró agyaglencse rétegen ül.

A miniszterelnök árvízi sajtótájékoztatóján egyebek közt azt is megemlítette, hogy az almásfüzitői vörösiszap-tározókat nem veszélyezteti az árvíz, a gátak szilárdsága megfelelő, nem várható, hogy az árvíz szennyeződést mosson be a Dunába. Kijelentését az illetékes szakhatóságoktól kapott jelentésre alapozta.

Sajnáljuk, hogy a Greenpeace-nek és még néhány szervezetnek az árvíz csupán ürügy arra, hogy ismételten próbálják Magyarországot külföldön lejáratni, feljelenteni - közölte Farkas Béla igazgató. Ezt teszi a Greenpeace az almásfüzitői tározók árvízi "veszélyességéről" indított sajtóhadjáratával itthon vagy például Ausztriában, Szlovákiában, Brüsszelben. A TKV a már számtalanszor megcáfolt vádakra csak a rendkívüli helyzet elmúltával fog reagálni. Addig a vállalat vezetőinek, munkatársainak és munkagépeinek sokkal fontosabb feladatuk van: a környező települések lakóinak segítünk a katasztrófa elhárításában – fűzte hozzá az igazgató.