A legyek egyszerre több mint 100 káros kórokozót vagy vírust hordozhatnak, és a lábukon keresztül továbbítják azokat.
Tavasszal nem csak a kertekben éledeznek a bogarak, rovarok, hanem a konyhákban is. Aszalványmoly, zsizsik, légy... csak pár idegesítő kártevő, mely nem csak hatalmas károkat tud okozni a konyhában, de van köztük olyan, mely betegségeket is terjeszt - írja a hellovidek.hu.
Ha nem akarunk egy vagyont a kukába dobni a kártevők miatt, illetve nem szeretnénk veszélyben érezni magunkat az egyes betegségek miatt, akkor érdemes ismerni azokat a praktikákat, melyekkel kiűzhetjük őket a konyhánkból. Lássuk, melyek ezek!
---
A konyháinkban előforduló károsítók közül leggyakrabban – kissé leegyszerűsítő köznyelvi szóhasználattal élve – a „zsizsikkel” találkozunk.
...
Gyakori probléma, hogy muslicák jelennek meg a gyümölcsök és zöldségek között. A muslicákat még jobban vonzzák a túlérett és büdös gyümölcsök, mint a házilegyeket. Ezek mindent kedvelnek, ami erjesztett, legyen az folyékony vagy szilárd.
...
Tekintettel arra, hogy az egyik leggyakoribb kártevőről van szó, logikus, hogy a legyek megtalálhatók a zöldségek és gyümölcsök környezetében.
...
Mivel a közönséges legyek nem jelentenek veszélyt harapás vagy csípés miatt, hogyan okozhatnak problémát nekünk? Egyszerűen: kórokozókon keresztül! A legyek egyszerre több mint 100 káros kórokozót vagy vírust hordozhatnak, és a lábukon keresztül továbbítják azokat. Azok a legyek, amelyek az egész szemetet és hulladékot bejárják, mielőtt továbbállnának, átviszik az összes durva bakteriális kórokozót a friss élelmiszerbe. A leggyakrabban előforduló betegségek közé tartozik a szalmonella, az E. coli - szóval nem meglepő, ha ételmérgezés-szerű tüneteket tapasztalunk egy légyinvázió után...
További részletek a cikkben.