• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Veszélyesek lehetnek az egyedül ügyelő rezidensek

Lapszemle Forrás: Index

A vércukormérő HI jelzésének fel nem ismerése csak kis szelete a történetnek, állítja a hibázó doktornő.

Kiváló eredménnyel végezte az egyetemet, tanulmányi versenyt nyert, és nemrég foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés vétsége miatt felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte a bíróság. Hozzá hasonló, tapasztalatlan rezidensek százai sodorják veszélybe nap mint nap a beteget és saját magukat, mondja a fiatal orvosnő, akinek esete a vércukormérő jelzésének félreértelmezéséről vált hírhedtté. Hibásnak tartja a rendszert, amelyben a gyenge gyakorlati képzés után tömegével hagyják szakmai felügyelet nélkül dolgozni a kezdőket - olvasható az Index portálján.

Egy év, két évre felfüggesztett fogházbüntetésre ítélt, és két évre eltiltott foglalkozása gyakorlásától egy fiatal orvosnőt a XVIII-XIX. Kerületi Bíróság szeptember 13-án. Dr. P. Nórát az elsőfokú ítélet foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés vétségében mondta ki bűnösnek. Az ítélet nem jogerős, a vádlott és védője felmentésért fellebbezett.

A tragédia, amelyért a doktornőt felelősségre vonták, 2011 februárjában történt. Meghalt egy inzulinos cukorbeteg, akihez rövid időn belül kétszer is riasztották a kispesti ügyeletben dolgozó rezidenst. Az eset attól a momentumtól vált igazán ismertté, hogy a rezidens rosszul értelmezte a vércukorszintmérő HI jelzését: hibaüzenetnek vélte, miközben nagyon magas (high) szintet jelentett. A doktornő szerint ez eltereli a figyelmet a lényegről: életveszélyes a rendszer, amelyben valós szakmai felügyelet nélkül dolgoznak a rezidensek.

Az Indexnek adott interjúban a doktornő elmondja, bármennyire is furcsának tűnik, a vércukormérő használatát nem oktatják az egyetemen. Használt persze vércukormérőt, de ezzel a problémával még sosem találkozott. Az volt a szenzáció, hogy egy rezidens nem ismerte a HI jelzést. A bírónő kimondta, hogy ez nem jó, de nem büntetendő dolog. Nem büntetőjogi kategória, hogy valaki hoz egy téves diagnózist.

A HI jelzéssel szerinte azért foglalkoztak ennyit, mert ha nem is látott az egyetemen ilyen mérőeszközt korábban, sokan azt gondolják, hogy józan ésszel ki lehet találni, mit jelent a HI.
Szerinte azonban ez csak egy kis szelete az egész történetnek. Egyetlen hibának tartja, hogy elkezdett dolgozni ennél a cégnél, amelyik törvényellenesen egyedül ügyeltet rezidenseket.

Cukorbeteg pácienssel találkozott az egyetemi évek alatt, kórházban, ahová már stabilizált állapotban került a beteg.A rezidensek gyakorlati oktatást majdhogynem minősíthetetlennek tartja, miközben nagyon jó a magyar orvosképzés elméleti szempontból.

Nemcsak rezidensek dolgoznak ügyeletekben, hanem például nyugdíjas orvosok, akiknek már nincs is érvényes működési engedélyük. És rengeteg olyan szakvizsgával rendelkező orvos, akiknek közük nincs a sürgősségi ellátáshoz vagy akár a háziorvosláshoz, állította a nem jogerős ítélet ellen fellebbező doktornő az Indexben.