Eddig a pizzák káros egészségügyi hatásaira hívták fel a figyelmet, most viszont a dobozokéra.
A legújabb vizsgálatok arra mutattak rá, hogy a csomagolóanyagok vízhatlanítására szolgáló fluortartalmú kemikáliák rákkeltők lehetnek, ezért máris több száz amerikai szakértő szorgalmazta betiltásukat. A kifogásolt anyagok a pizzás dobozok mellett számos más termékben is előfordulhatnak - írta az agrárszektor.hu.
Az iparban érdekelt cégek közül jó néhány nem ért egyet a szakértői állításokkal. A DuPont szerint például sok kutatás igazolta, hogy a fluortartalmú vegyületek biztonságosak. A nemzetközi szabályozó testületek is több vizsgálatot folytattak, és hasonló eredményre jutottak.
A szakemberek mindenesetre most olyan új vegyületekkel váltanák ki a károsnak tartott anyagokat, amelyek eltérő szerkezetűek, de hasonló hatásúak. Az eddigi tapasztalatok szerint azonban további alternatívákat kellene keresni, mert a helyettesítőnek szánt vegyületek kevésbé hatékonyak. Ezért nagyobb mennyiségben kellene felhasználni azokat, ez pedig szintén káros következményekkel járhatna.