• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Veszteséges patikaügyeletek

Lapszemle Forrás: nepszava.hu

Javasolják, ügyeletben minden patikai termék megvehető legyen, készenlétben azonban csak az, amit orvos ír fel.

A gyógyszertári ügyeleti és készenléti rendszer mainál pontosabb szabályozását kéri a kormánytól a Magyar Gyógyszerészi Kamara (MGYK) és az alapvető jogok biztosa is, mert ma nincs Magyarországon olyan gyógyszertár, amely ügyeleti időben ne veszteségesen működne. A jelenlegi rendszerben csaknem 2 milliárd forintos állami támogatás kellene a munkadíjak és rezsiköltségek kompenzálására – írja a Népszava – online.

A gyógyszertári ügyeleti és készenléti szolgálat szabályozásának és ellentételezésének teljes körű felülvizsgálatát kérte az emberi erőforrások miniszterétől Székely László. Az alapvető jogok biztosa egy panaszos kérésére vizsgálta meg az ellátás mostani szabályait és arra jutott, nem lehet pontosan tudni, miből kellene fenntartania az ügyeletet annak a patikatulajdonosnak, akit a terület tiszti főgyógyszerész erre kötelezett. A kérdés rendezését a múlt héten nyilvánosságra hozott vizsgálati jelentéstől függetlenül kezdeményezte az MGYK még tavaly ősszel, mert - mint az egészségügyi államtitkársághoz elküldött terveik bevezetőjében írták -, évtizedek óta probléma, hogy a szabályozás nem normatív.

A kamara elnöke a Népszava érdeklődésére megerősítette, ma törvények nem, csak alacsonyabb szintű jogszabály határozza meg, mikor beszélünk ügyeletről és mikor készenlétről. Hankó Zoltán szerint gondot okoz az is, hogy az ország egyes térségeiben más és más gyakorlat alakult ki az ügyeleti nyitva tartással kapcsolatban: sokfelé zárástól másnap reggel nyitásig, máshol csak zárástól este 10-11 óráig tart az ügyelet. Nincs pontos szabály arra sem, hogy milyen távolság fogadható el a lakosságnak két ügyeletes patika között. A gyógyszerészek köztestülete ráadásul úgy látja, a patikai ügyelet nem része a sürgősségi betegellátásnak, a zárás utáni folyamatos gyógyszerellátás részben egészségügyi, részben pedig kényelmi szolgáltatás.

Az MGYK azt kezdeményezi, hogy ügyeletben egy patika valamennyi termékét megvehessék a vásárlók, a készenlét azonban csak orvosi kezdeményezésre legyen elérhető. Azt is javasolják, hogy Budapesten 4-500 ezer lakosonként tartson ügyeletet legalább egy gyógyszertár, minden megyei jogú, vagy 50 ezer fő fölötti városban is legyen egy állandóan elérhető patika, a kisebb településeken pedig körzetenként együttesen 80-100 ezer fő legyen a kiszolgálandó lélekszám nagysága. Ez azt is jelenti, hogy a fővárosban 5-10 kilométeren belül, vidéken 25-30 kilométeres körzetben legyen egy ügyeletes gyógyszertár.

További részletek a weboldalon.