Minden évben előfordulnak tragikus események a borkészítés ideje alatt a pincékben.
Minden évben előfordulnak tragikus események a borkészítés ideje alatt a pincékben, ahol a mustgáz, azaz szén-dioxid felgyülemlik, és kiszorítja az éltető oxigént. A szüreti időszak közeledtével a mustgáz veszélyeire hívja fel a figyelmet dr. Ackermann Zsuzsanna tűzoltó hadnagy, a Katasztrófavédelmi Igazgatóság hivatalvezetője a Teol.hu-n. A figyelmeztetések ellenére is minden évben előfordulnak tragikus események a borkészítés ideje alatt, holott ezek egyszerűen elkerülhetőek lennének. Fontos tudni – folytatta dr. Ackermann Zsuzsanna –, hogy a must erjedése során olyan gáz is felszabadul, amely színtelen, szagtalan és nehezebb a levegőnél, és bár nem mérgező, de kiszorítja a pincéből az oxigént, így szinte észrevétlenül fejti ki életet veszélyeztető hatását. Az ember ilyen helyen lélegzik, de a tüdeje nem jut elég oxigénhez, és így megfulladhat.
Abba a helyiségbe, ahol a must forr, csak úgy szabad bemenni, hogy egy égő gyertyát legfeljebb mellkas magasságban magunk előtt tartunk. A gyertyaláng információt ad arról, hogy a pincében elegendő-e az oxigén, le lehet-e oda menni. Ha kevés, a láng kialszik, és ilyenkor azonnal vissza kell fordulni. A mustgáz először a helyiség alját tölti ki, emiatt a négylábú kedvenceket sem jó ötlet előre küldeni, mert könnyen lehet, hogy nekünk kell kihozni őt – emelte ki a hivatalvezető. Amennyiben mindenképp szükséges az erjedő must ellenőrzése, akkor előbb a lehetőségekhez mérten ki kell szellőztetni a pincét, majd továbbra is gyertyát alkalmazva lehet lemenni.