• Pollen
  • Inkább a felesleges diéta, mint a tünetek?

   Inkább a felesleges diéta, mint a tünetek?

  • Évről évre súlyosbodhatnak az allergiások tünetei

   Évről évre súlyosbodhatnak az allergiások tünetei

  • OKI: Másodfokú riasztás a parlagfű miatt

   OKI: Másodfokú riasztás a parlagfű miatt

 • melanóma
  • Itt az éves anyajegyszűrés ideje!

   Itt az éves anyajegyszűrés ideje!

  • Esztétikai probléma, vagy rákmegelőző állapot?

   Esztétikai probléma, vagy rákmegelőző állapot?

  • Nagykanizsán több százan vettek részt a melanóma-vizsgálaton

   Nagykanizsán több százan vettek részt a melanóma-vizsgálaton

 • egynapos sebészet
  • Lassan elkészül az orosházi kórház egynapos sebészeti részlege

   Lassan elkészül az orosházi kórház egynapos sebészeti részlege

  • Több műtétet vállalnának az egynapos sebészetek

   Több műtétet vállalnának az egynapos sebészetek

  • Egynapos sebészet: felmérés és tanulságok

   Egynapos sebészet: felmérés és tanulságok

Vigyázat! Sok a törés és a zúzódás szünidőben

Lapszemle 2018.06.19 Forrás: heol.hu Szerző:
Vigyázat! Sok a törés és a zúzódás szünidőben

A házi gyermekorvosok betegforgalma is megnő ­nyáron, hozzájuk főleg horzsolásokkal, napszúrás tüneteivel ­viszik a kiskorúakat.

Alkar- és csuklótörés, kutyaharapás, horzsolás, zúzódás, medencés baleset. Néhány a nyaranta leggyakrabban előforduló gyermekbalesetek közül. A szünidő felhőtlen örömmel, és sokszor felelőtlenséggel is együtt jár. Megkérdeztük, mire érdemes odafigyelni - írta a heol.hu.

– A nyári szünet alatt jelentősen meg szokott nőni a gyermekek körében a kerékpáros balesetek száma, sok alkar- és csuklótörést szoktunk ellátni, de a kutyaharapással érkezők száma is emelkedik. Gyakoriak a játszótéri balesetek.Leesnek a mászókáról, vagy a csúszdán sérülnek meg – fejtette ki a lapnak dr. Papp Sándor. Az egri Markhot Ferenc kórház traumatológiai osztályának főorvosa tudatta azt is, csúszdás balesetek a strandokon is gyakoriak, előfordul, hogy nem az előírásoknak megfelelően használják ezeket az eszközöket a kicsik.

– Az okozza a bajt, ha egyszerre, párosan csúsznak le a gyerekek, vagy nem várják meg, míg a másik leér a csúszdán, elúszik a csúszda elől, és ráesnek. Mind a strandok alkalmazottjainak, mind a szülőknek fel kell hívniuk a csemeték figyelmét e veszélyre – hangsúlyozta a doktor. – Jobb mindig óvatosnak lenni, amikor kell, érdemes bukósisakot és más védőfelszerelést adni a lányokra, fiúkra, könyök- és térdvédőt, de biciklizés esetén a láthatóságot biztosító eszközök is elengedhetetlenek.

A házi gyermekorvosok betegforgalma is megnő ­nyáron, hozzájuk főleg horzsolásokkal, napszúrás tüneteivel ­viszik a kiskorúakat.

– A játszótéren, kerékpározás közben sérülnek meg leginkább a gyerekek, de előfordult már, hogy valaki felakadt a kerítésre. Azokat a vágásokat, amiket nem kell össze­varrni, s a horzsolásokat el tudjuk helyben látni, de ha fejsérülés történik, akkor javasolni szoktam, hogy menjenek kórházba, érdemes röntgent készíttetni – árulta el dr. ­Kakszi Ildikó. A verpeléti gyermekorvos arra is kitért, napégés miatt nem szoktak hozzá fordulni, de napszúrással annál többször, ezért érdemes oda­figyelni a fejvédő viselésére és a bő folyadékpótlásra.

Legolvasottabb cikkeink