A terhesség során fogyasztott élelmiszer minősége olyan befolyással bír a magzat szervezetére, ami később is megmarad.
A legtöbb komplex betegség és az egyéb öröklődő jellegzetességek, például a testmagasság esetében mindössze a statisztikailag kimutatott örökletesség 5 százalékának ismerjük a konkrét genetikai hátterét. A Science tanulmánya egy lépéssel közelebb jutott a rejtély megoldásához – írja a medicalonline.hu portálja.
Az anya által a terhesség során fogyasztott élelmiszer minősége olyan befolyással bír a magzat szervezetére, pl. testsúlyára, ami megszületése után felnőttkorában, sőt az élete egész hátralévő részében megmarad. A hatás egy jelentős része a genom egy meglepő helyének genetikai variációján keresztül érvényesül, írja Michelle Holland és munkatársainak tanulmánya.
A felfedezés a kutatók szerint segít annak megértésében, hogy a korábbi humángenetikai vizsgálatok miért nem tudták megmagyarázni, hogyan öröklődnek a komplex betegségek, pl. a 2-es típusú diabétesz vagy az elhízás.
További részletek a portálon olvashatók.