• nátha
  • Immunerősítést már nyár végén érdemes elkezdeni

   Immunerősítést már nyár végén érdemes elkezdeni

  • Itt az ősz, már támadnak a vírusok

   Itt az ősz, már támadnak a vírusok

  • A gyakori fülbetegségektől is megóvhat  a helyes orrfújás

   A gyakori fülbetegségektől is megóvhat  a helyes orrfújás

 • melanóma
  • Itt az éves anyajegyszűrés ideje!

   Itt az éves anyajegyszűrés ideje!

  • Esztétikai probléma, vagy rákmegelőző állapot?

   Esztétikai probléma, vagy rákmegelőző állapot?

  • Nagykanizsán több százan vettek részt a melanóma-vizsgálaton

   Nagykanizsán több százan vettek részt a melanóma-vizsgálaton

 • egynapos sebészet
  • Lassan elkészül az orosházi kórház egynapos sebészeti részlege

   Lassan elkészül az orosházi kórház egynapos sebészeti részlege

  • Több műtétet vállalnának az egynapos sebészetek

   Több műtétet vállalnának az egynapos sebészetek

  • Egynapos sebészet: felmérés és tanulságok

   Egynapos sebészet: felmérés és tanulságok

Világszerte növekedett a várható élettartam

Lapszemle 2018.11.10 Forrás: Index
Világszerte növekedett a várható élettartam

A halálesetek 4 leggyakoribb oka: a magas vérnyomás, a dohányzás, a magas vércukorszint és a túlsúly vagy elhízás.

Világszerte növekedett a várható élettartam 1950 és 2017 között: a nőknél 52,9-ről 75,6 évre, a férfiaknál 48,1 évről 70,5 évre – derült ki a Betegségek globális terhei (Global burden of disease) című új tanulmányból. A jelentés és függelékei a Lancet orvostudományi folyóirat kiadásában jelenik meg. Csak az egyes országokra vonatkozó adatokat tartalmazó függelékek több ezer oldalt tesznek ki. A szerzők a Bill és Melinda Gates Alapítvány támogatásával elemezték a világ 195 országának adatait – írja az index.hu.

A legnagyobb előrelépés 1950 és 2017 között a gyermekhalandóság területén történt: ezer élveszülésre világszerte 38,9 haláleset jut a korábbi 2016 halálesethez képest. Ugyanakkor 2017-ben még mindig 5,4 millió öt év alatti gyerek halt meg. A közelmúltban zajlott pozitív változások azonban lelassultak és a jövőben nem lehet ezekre számítani a tanulmányt szerző Christopher Murray, a Washingtoni Egyetem kutatója és munkatársai szerint.

A konfliktusok, például a háborúk és a terrorizmus egyre nagyobb növekvő veszélyt jelentenek a globális egészségre. Az ezekhez köthető áldozatok száma 2007 és 2017 között 117 százalékkal növekedett. Ennek a korszaknak az egyik meghatározó járványa az ópiátfüggőség, amely érintettjeinek száma 2017-ben négymillióval növekedett és 110 ezren haltak meg benne – írták a kutatók.

A halálesetek négy leggyakoribb oka négy elkerülhető rizikófaktor: a magas vérnyomás, a dohányzás, a magas vércukorszint és a túlsúly vagy elhízás. Ezek az összes haláleset (55,9 millió elhunyt) 51,5 százalékát okozták.

A 2017-ben bekövetkezett halálesetek 73,4 százaléka nem fertőző betegségekre vezethető vissza. Első helyen a szív- és érrendszeri megbetegedések (17,8 millió áldozat) állnak, ezeket követi a rák (9,6 millió elhunyt) és a krónikus légúti betegségek (3,9 millió halálos áldozat). A túlsúly és elhízottság világszerte terjedőben van, több mint egymillió ember hal meg évente a kettes típusú diabétesz következtében.

További részletek a weboldalon. 

Legolvasottabb cikkeink