• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Vissza a jövőbe: tolongás a várólistákon

Lapszemle 2020.06.21 Forrás: Népszava Online
Vissza a jövőbe: tolongás a várólistákon

Az igazán nagy betegroha­mot az orvosok és a szakemberek augusztusra és szeptemberre becsülik.

Ahogy véget ért a veszélyhelyzet és a korlátozások is megszűntek, úgy kezdenek visszaszivárogni a betegek a kórházakba – és a várólistákra is. Míg a múlt héten 15 858 beteg szerepelt a listán, addig ezen a héten csütörtökön már 28 337 páciens várt valamilyen beavatkozásra. A legtöbb ideig most is a csípő- és térdprotézisműtétek esetében kell fájdalmak közt élnie a magyaroknak, vannak intézmények, ahol egy-másfél év a várakozási idő. Más beavatkozások esetében szerencsésebbek a betegek, a szürkehályog eltávolítására egyes fővárosi kórházakban akár egy héten belül is sor kerülhet, míg korábban erre ennek többszörösét kellett várni. Aki nem bánja, hogy másik intézményben operálják, az akár hónapokkal korábban is ellátáshoz juthat - írja a nepszava.hu.

Az emberek többsége még mindig nagyon fél a járványtól, éppen ezért egy tervezett beavatkozást, mint például egy szürkehályog-műtétet nem tart halaszthatatlannak. ­Emiatt­ több, lapunk által megkérdezett intézményben is viszonylag hamar sikerül ellátni azokat, akik vállalják a beavatkozást. Akár egy héten belül is sor kerülhet az egynapos műtétre. Érdemes tehát alaposan utánanézni annak, hogy hol mennyi időt kell várakozni egy-egy műtétre, hiszen akár ötször-hatszor rövidebb idő alatt is sorra lehet kerülni, ha másik intézményt választ egy beteg.

Erre egyébként van lehetőség, hála a várólista-csökkentő programnak. Ennek lényege, hogy több beavatkozás mentesült a korábbi teljesítmény­vo­lumen-korlát alól, vagyis megszűntek a finanszírozási korlátok, így jóval több műtétet végezhetnek el a kórházak és más intézmények betegeit is átvehetik, ha van erre kapacitásuk. Jó példa a szürkehályogműtét is, amire a fővárosban akár 1-2 héten belül sor kerülhet, míg például a Dél-Alföldön a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) hivatalos adatai szerint az átlagos tervezett várakozási idő 152 nap, a Dél-Dunántúlon 204 nap. Erre a beavatkozásra jelenleg 9422 embernek lenne szüksége.

Egy lapunknak nyilatkozó, de neve elhallgatását kérő szakember szerint a járvány miatt az egy évben elvégzett várólistás műtétek 16 százaléka maradt el, tolódott a kiesett 2-2,5 hónap miatt. Ha ismét beindul az ellátás, az nem feltétlen jelenti azt, hogy a sokszorosára nő a várakozási idő, de a betegeknek érdemes tájékozódni a NEAK honlapján a különböző intézmények várólistáiról, hiszen ezek között, ahogy az a számokból is látszik, jelentős különbségek lehetnek. Az igazán nagy betegroha­mig, aminek érkezését az orvosok és a szakemberek augusztusra és szeptemberre becsülik, egyes kórházakban könnyű időponthoz jutni. Nem csupán a műtétek, de a diagnosztikai vizsgálatok is jóval hamarabb érhetőek el egyes intézményekben, mint amihez eddig szoktunk. Szintén egy fővárosi kórházban az MR-re nem kell várnunk 2 hétnél többet, annak ellenére, hogy nem sürgős a vizsgálat. Míg tehát máskor hónapokat is várniuk kell a betegeknek egy ilyen diagnosztikára, addig ezt most „szinte azonnal” megcsinálják.

További részletek a cikkben.

 

Legolvasottabb cikkeink