• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Vissza kell állítani a felelős minisztérium fogalmát

Lapszemle Forrás: nepszava.hu

A humán erőforrás belerokkan az elviselhetetlen munkaterhekbe, a megbecsülés hiányába, a vezetők pedig a kiszolgáltatottságba.

Mióta kitakarították a hiteles szavakat az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) szótárából, velük együtt kiűzték Magyarországról a megbízható egészségügyi ellátást is - állítja Rozsos Erzsébet ápolásetikus Népszavában megjelent cikkében.

"Rendre elűzték az országból az ápolókat, a szakdolgozókat, az orvosokat. Az ígéretekkel csak a bolondját járatják a védőnőkkel. Megették a mentősöket reggelire az életpályamodellel és az elillanó fizetésemeléssel. Mára az is kiderült, hogy biodíszletnek akarták használni a Magyar Szakdolgozói Kamarát a júliusi bértárgyaláson.

Eközben a „humán erőforrás" belerokkan az elviselhetetlen munkaterhekbe, a megbecsülés hiányába, a szakmai és erkölcsi ellehetetlenülésbe, a vezetők pedig a kiszolgáltatottságba, a „szájbefogó törvény"-be. Ahogy a társadalom a gyalázatos ellátásba, a küldözgetésbe, az el nem végzett vizsgálatokba, az akadályfutásszerű ellátásba. Miközben az állampolgárnak arra lenne szüksége, hogy egészségét megvédje, betegségére gyógyulást találjon.

Elég volt a tájékoztatás hiányából, az állampolgárok és a szakmai bizottságok negligálásából, javaslataik kidobásából! Elég volt abból, hogy minden szakmai protokoll szabály és előírás mint a megpöckölt dominósor dől el. Évszázados morális törvények omlanak össze a szakmában a rendszer hibái miatt. Mert a hatalom a benne dolgozókat naponta kiállítja a szikla szélére és vigyorogva azt lesi: egyensúlyoznak-e karjukban a rájuk bízott betegekkel? Leesnek-e, és akkor vajon mekkorát ordítanak?

Szívjuk el az erőt a parttalanul terjeszkedő minisztériumtól és adjuk vissza a szakterületek képviselőinek, az ÁNTSZ, az OEP volt dolgozóinak, a szétzavart háttérintézmények szakembereinek. Vegyük el a hibás törvényeket és rendeleteket az egészségügy döntéshozóitól, aztán írmagjukat is irtsuk ki! Hogy ne nyomorítsák tovább a rendszerben dolgozókat és a rendszert igénybe vevőket...."

További részletek a cikkben.

Legolvasottabb cikkeink