• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Visszajár a kamarai belépési díj?

Lapszemle Forrás: Népszabadság

Réthelyi törvényességi felügyeleti jogkörében eljárva néhány napja utasította az orvosi kamarát.

Mélyül az ellentét az orvosi kamara és az egészségügyi tárca között, miután a köztestület a felügyeletét ellátó minisztérium utasítása ellenére sem kívánja visszafizetni az úgynevezett regisztrációs díjat. Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter törvényességi felügyeleti jogkörében eljárva néhány napja arra utasította az orvosi kamarát, hogy 15 napon belül fizesse vissza az orvosoknak azt a 3000 forintot, amit a köztestület belépési díjként elkért a kötelező tagság miatt visszalépő tagoktól - tudta meg a Népszabadság a szaktárcától.

Mint ismert, a kamara elnöke szerint a díjszedésre belső szabályzatuk alapján volt lehetőség, a szakminisztérium szerint azonban nem. Az április elsejétől hatályos jogszabály-módosítás ugyan közigazgatási eljárásként határozta meg a kamarai tagfelvételt, amely így illetékköteles procedúrává vált, de a módosítás nem határozta meg az illeték összegét, így pedig nem lehetett pénzt kérni az eljárásért. Később az egészségügyért felelős államtitkárság az úgynevezett salátatörvényben pedig egyértelműen rögzítette, hogy a kötelező kamarai tagsági viszony helyreállítása illetékmentes. Az orvosi kamara viszont az általa beszedett összeget nem illetéknek, hanem regisztrációs díjnak nevezi. A miniszter emiatt törvényességi felügyeleti eljárást kezdeményezett a köztestület ellen.

A kamara eljárását több tucat orvos is nehezményezte: nem értették, miért kell a tagdíjon felül még külön belépési díjat is fizetniük. Keszthelyi Gyula háziorvos pedig csalásért ismeretlen tettes ellen feljelentést is tett az ügyészségen, amely nyomozást rendelt el az ügyben. Információk szerint a több mint nyolcezer visszalépőből körülbelül nyolcvanan-százan tagadták meg az összeg megfizetését, a többiek eleget tettek a kamara „belső utasításának".

A Népszabadság kalkulációja szerint ebből több mint tízmillió forint bevétele lett a kamarának. Az elnök szerint ugyanis a rezidensektől, illetve az első belépőktől nem kérték el. Éger István, a kamara elnöke arra a kérdésre, hogy visszafizetik-e a regisztrációs díjat, azt felelte: jogászai megerősítették, hogy az adott időszak alatt hatályos törvények alapján szabályszerűen kértek a visszalépő kollégáktól háromezer forintos díjat. Kérdésesnek nevezte, hogy „utólag a salátatörvényben foglaltakat ki hogyan értelmezi". Ha mindez mégis visszamenőleges konzekvenciával bírna a köztestületre nézve, akkor arra csak azt tudja mondani, hogy „a jogalkotásnak ez megint egy különös gyöngyszeme".