• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Visszamenőlegesen is kiadnak karanténhatározatokat

Lapszemle 2020.10.23 Forrás: hvg.hu
Visszamenőlegesen is kiadnak karanténhatározatokat

Az egészségügyi hatóságok nem tudják tartani a lépést a vírus terjedésével, és nem győzik nyomon követni az egyre több fertőzöttet, illetve a szoros kontaktusukat.

Vajon mire utal az, hogy visszamenőlegesen adnak ki karanténhatározatot a hazai egészségügyi hatóságok? És az, hogy sokkal több regisztrált koronavírusos eset van, mint elrendelt hatósági karantén? A kormány friss törvényjavaslata felér egy beismeréssel - írta a hvg.hu.

Csütörtökön Magyarországon 34 016 koronavírussal fertőzött embert tartottak számon, míg hatósági házi karanténban mindössze 25 203 ember volt. A többezres különbség nem egyszeri eset, hetek óta jelentősen eltér az aktív (vagyis jelenleg is) fertőzöttek száma azokétól, akik karanténban vannak. Azt, hogy a fertőzöttek és a karanténban lévők közti többezres különbséget mi okozza, egy hete nem árulja el sem az operatív törzs (a sajtótájékoztatón a vonatkozó kérdéseinket be sem olvassák), sem a Müller Cecília országos tiszti főorvos vezette Nemzeti Népegészségügyi Központ - írta a lap.

Hivatalos válasz híján csak találgatni lehet: vajon a különbség azt jelenti, hogy több ezer ember ül otthon, saját vagy a vele egy háztartásban élő hozzátartozója, esetleg szoros kontaktja pozitív vírustesztjének tudatában, karanténhatározat nélkül úgy, hogy saját belátására van bízva, mit tegyen, vagy azt, hogy adminisztrációs okokból azonnali karanténhatározat híján csak késve jelennek meg az adatok, esetleg azt, hogy az egészségügyi hatóságok nem tudják tartani a lépést a vírus terjedésével, és nem győzik nyomon követni az egyre több fertőzöttet, illetve a szoros kontaktusukat. Utóbbira több példát is hallottunk, a maga nemében szórakoztatóakat is - sorolja ezeket a lap.

Falus Ferenc korábbi országos tiszti főorvos a hvg.hu-nak azt mondta, a pozitív koronavírusos esetek jelentős részét nem helyezik hatósági karanténba, mert a kormányhivatalok népegészségügyi főosztályainak működési rendje már hetekkel ezelőtt felborult. Túl sok a munka, és nem tudják ellátni a feladatukat. Szerinte a múlt pénteken benyújtott, a járványügyi szabályokkal kapcsolatos törvény is ennek a beismerése. Egy jól működő rendszerben nem helyeznek senkit karanténba anélkül, hogy letesztelnék és pozitív eredményt kapnának, és ugyanúgy nem engednek ki senkit karanténból anélkül, hogy negatív tesztet produkálnának.

Bár kérdéseinkre hivatalosan nem kaptunk választ, a múlt pénteken benyújtott törvényjavaslat – ami többek között jelentősen megemeli a karanténszabályok megsértéséért kiszabható bírság összegét is – valójában felér egy beismeréssel, és nem csak azért, mert Falus Ferenc mondja, hanem mert a törvény indoklásban is szerepel - írja a hvg.hu.

A karanténkötelezettséggel kapcsolatban gyakorlati nehézséget okoz, hogy azt valamennyi esetben önálló eljárásban, formalizált határozattal kell elrendelni – olvasható a dokumentumban, amiről most szerdán vitázott, és várhatóan a jövő hét elején szavaz majd a parlament. Az indoklás szerint “az ügyek tömegessé válása szükségessé teszi", hogy azok, akik beutaznak az országba, döntéshozatal nélkül karanténba kerüljenek –, illetve egyszerűbben hozhassanak döntést azok esetében, akiknél felmerül a fertőzés gyanúja vagy fertőzöttek kontaktjai. A törvényjavaslat – mint írják – olyan kivételes döntéshozatali rezsimet alakít ki, amellyel tömegesen, egyszerűen és azonnal intézhetők a karanténügyek. Továbbiak és példák az anomáliákra a cikkben

Legolvasottabb cikkeink