• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Vita a pécsi ámokfutó diák elmeállapotáról

Lapszemle Forrás: Magyar Nemzet

Ellentmondó szakvélemények miatt újabb szakértőket hallgat meg a bíróság.

Várhatóan újabb szakértőt is meghallgat majd a bíróság a pécsi egyetemi lövöldöző, G. Ákos büntetőperében a Baranya Megyei Bíróság.

Az ügyben eddig nyilatkozó igazságügyi elmeorvosok két csoportjának véleménye ugyanis nem közeledett egymáshoz arról, hogy a vádlottnak csupán személyiségzavara volt-e, amikor elkövette tettét, vagy viselkedését pszichés betegsége, illetve az általa szedett erős gyógyszerek befolyásolták.

Ismert, az egykori gyógyszerészhallgató ellen több emberen, előre kitervelten, sokak életét veszélyeztetve elkövetett emberölés kísérlete miatt emelt vádat a Baranya Megyei Főügyészség, a fiatalember pere decemberben kezdődött Pécsett.

G. Ákos 2009 novemberében engedéllyel tartott pisztolyával támadt csoporttársaira és a dolgozókra az egyetem biofizikai tanszékén, egy laborgyakorlaton, egy embert megölt, hármat pedig súlyosan megsebesített, majd rövidesen feladta magát a rendőröknek. A vádirat szerint a diák vélt sérelmeit akarta megtorolni ámokfutásával, mert visszahúzódó természete miatt társai rendszeresen zaklatták.

G. Ákost a történtek után több igazságügyi orvos szakértő is megvizsgálta, s ők arra jutottak, hogy elmeállapota ugyan kóros, de az nem zavarhatta abban, hogy tettének súlyát felmérje. A vádlott egy ideig az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézetben (IMEI) volt megfigyelésen, s ott hasonló jelentést adtak róla a szakemberek, így ezek alapján a terhelt büntethető. G Ákosról festett képet jelentősen árnyalhatja az az újabb orvos szakértői jelentés, amelynek szerzői szerint a vádlott viselkedését drámaian befolyásolhatták azok a pszichés tüneteire korábban felírt gyógyszerek, amelyek szedésével a bűncselekmény előtt felhagyott.

Utóbbi szakvéleményt csak a per indulása után tette a bizonyítás részévé a bíróság, majd az említett jelentés szerzői, és a G. Ákost korábban vizsgáló orvoscsoport képviselői között éles szakmai vita alakult ki meghallgatásukkor. A szakértők a korábbi tárgyaláson közölték, hogy további dokumentumokra lenne szükségük ahhoz, hogy még pontosabb képet adjanak G. Ákos elmeállapotáról.